В последните 7 години: Рекордна инфлация у нас, животът е поскъпнал чувствително

В последните 7 години: Рекордна инфлация у нас, животът е поскъпнал чувствително
A A+ A++ A

Рекордна инфлация за последните седем години, отчетоха от Националния статистически институт. В края на миналата година инфлацията е била 3,8% - най-високата от 2013 г. насам.

Главната причина е поскъпването на основните хранителни продукти - плодове - с 11% и месо и месни продукти - с 16,3 на сто. Такова поскъпване на месото не е имало за последните 11 години.

Едно от обясненията е африканската чума по свинете. Цените на зеленчуците също са се повишили, но с по-малко - близо 7%, а хлябът е станал по-скъп с три на сто.

Много рязко за последната година са поскъпнали и и пакетните услуги за почивка и туристически пътувания - с над 15%.

Темпът на годишна инфлация се ускорява спрямо ноември, когато беше 3%. Преди това се наблюдаваше забавяне в ръста на цените, а в края на летния туристически сезон се стигна до дефлация.

През декември свинското месо поскъпва със 7.9%, малотрайните колбаси – с 1.6%, яйцата – с 2.9%, доматите – с 9.9%, а краставиците – със 7.3%. Намаление в цените се отчита при хлебните продукти и цитрусовите плодове, чийто сезон започна.

Традиционно около празниците са поскъпнали цените на самолетните билети – с 28.9%, на книгите – с 5.8%, както и на пакетни услуги за почивка и пътувания – с 15.7%. Намаление в цените на нехранителните стоки се наблюдава при автомобилните застраховки, електронните игри, новите автомобили, обувките и облеклото, пише economic.bg.

През декември 2019 г. цените на медицинските продукти и на стоматологичните услуги са се увеличили с по 0.1%, а на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец.

Средногодишната инфлация през 2019 г. е 3.1%, показват данните на НСИ. Това е най-високото ѝ равнище от 2011 г. насам. Постигнатият темп на нарастване на цените надребно е много по-голям, отколкото се смята за здравословно.

Според Европейската централна банка (ЕЦБ) "здравословната" инфлация е около 2%. Основната част от поскъпването на живота се дъли на хранителните стоки (5.1%). При нехранителните средното увеличение за годината е с 0.8%. Услугите са станали с 3.4% по-скъпи за българските граждани.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"