Внимание: Има повишена опасност от лавини в планините

Внимание: Има повишена опасност от лавини в планините
A A+ A++ A

Повишена опасност от лавини в планините. За това предупреждават от Планинската спасителна служба. “През последните няколко дни в планините духат силни ветрове. Вали слаб сняг, но вятърът предизвиква формиране на снежни дъски”, уточняват от ПСС.

От понеделник се наблюдават спонтанни и предизвикани от хора лавини. С през почивните дни опасността е още по-голяма, заради високите температури. Рискът от инциденти се увеличава и от добрите условия за сноуборд и ски, които несъмнено ще накарат много хора да излязат в планината.

Планинските спасители съветват да се избягват стръмни склонове с източно и североизточно изложение. При силни ветрове дъските често се цепят в средните части на склоновете, а не там, където е най-високо. Това може да създаде измамно усещане, че “няма опасност, тъй като улеите са издухани и твърди в стръмните им части.

Освен това снежната основа на места е много неблагоприятна - има скреж (дебели слоеве в гористи местности), снежна захар (цели слоеве), ледени кори и суграшица върху тях, предупреждават от ПСС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"