Цените на имоти в София най-евтини от 5 години

Цените на имоти в София най-евтини от 5 години
Издадените разрешителни за строеж на жилища са намалели с 23% в сравнение със същия период на 2011 г. Снимка: pro-building.org
A A+ A++ A

Цените на апартаментите в цяла София са под 1 000 евро/кв.м за първи път от 5 години насам, сочат данни на „Акро риъл истейт”.

Строителството на офисни сгради в столицата е в застой. Издадените разрешителни за строеж през годината са за по-малко от 5 000 кв.м.

Общото понижение за последната една година е в размер на 6% като най-голям е спадът в Западните квартали с 9% и в Равнинните покрайнини на север-североизток, където цените са паднали с 19% до 433 евро/кв.м.

Покачване има единствено в отделни квартали около новоизградената линия на метрото, сочи проучването за развитието на пазара на недвижими имоти от началото на годината.

Издадените разрешителни за строеж на жилища са намалели с 23% в сравнение със същия период на 2011 г.

Леко нараства обемът на започнатите нови сгради до 56 000 кв.м., като очакванията на консултантите е тази тенденция да се запази и в близките месеци.

Предлагането в райони, през които минава втората линия на Софийското метро е ограничено в очакване на значителен интерес от страна на купувачи и покачване на цените.

Данните от проучването сочат още, че свръхпредлагането на офисни площи и липсата на съществено търсене от страна на наемателите в столицата продължава да държи нивата на свободни площи високи, а наемите ниски в сравнение с преди години.

Сделките за първокласни офиси се сключват на нива в диапазона от 10-12 евро/кв.м/месец, а второстепенните локации привличат наематели на 3-5 евро/кв.м/месец.

Новозапочнати офисни проекти няма, а издадените разрешения за строеж на такива през тази година са за по-малко от 5 000 кв.м.

С откриването на „Парадайс сентър” и „Бългериа мол”, планирани да отворят врати до края на годината, отдаваемата площ  в търговските центрове в София ще се увеличи с над 50% до 320 000 кв.м.

Докато средните наемни нива за тях са около 24 евро/кв.м/месец за средно голямо помещение, най-търсените локации в София могат да достигнат наем от 45 евро/кв.м/месец.

Очакванията са след края на ремонтните дейности в центъра на града да се оживи пазарът и по основните търговски улици, посочват още специалистите по недвижимо имущество.

#недвижими имоти #метро #строителство #имоти #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"