Саша Безуханова: „Климатичните промени носят голям риск за бизнеса“

Саша Безуханова: „Климатичните промени носят голям риск за бизнеса“
A A+ A++ A
Повече от 50 бизнес лидери взеха участие в събитие, организирано от WWF България

„Климатичните промени носят голям риск за бизнеса, показа докладът на Световния икономически форум . Но монетата има две страни, защото бизнесът може да печели от опазена природа. В бъдеще успешният бизнес ще бъде този, който е устойчив от гледна точка на планетата Земя. Устойчивото развитие е основано на ефикасност, иновации, отговорно управление на природните ресурси, без които бизнесът не може да функционира. Всички тези елементи изграждат безкрайни възможности за развитие и първите поели в тази посока, ще спечелят най-много.“ Това сподели Саша Безуханова, председател на борда на WWF за Централна и Източна Европа, по време на бизнес събитие, организирано от WWF в петък в кинокомплекса „Сине Гранд“.

В събитието се включиха повече от 50 бизнес лидери, представляващи водещи международни и български компании. Програмата започна с прожекция на епизод от научнопопулярната поредица „Нашата планета“. Заснет в 50 държави от всички континенти в продължение на над 3500 снимачни дни, сериалът включва невиждани досега кадри на оцелелите природни чудеса и разкрива как можем да създадем бъдеще, в което хората и природата да процъфтяват заедно.

Събитието продължи със свободна дискусия между екипа на WWF и гостите. Срещата се проведе под наслов “Our Planet: Our Business” по едноименното заглавие на допълнителния епизод към към поредицата „Нашата планета“. Той цели да обърне поглед към необходимостта от съвместна работа между бизнеса и учените в името на нашата планета. Отличен с две награди „Еми“ за най-добър документален филм и за най-добър разказвач в лицето на сър Дейвид Атънбъроу, „Нашата планета“ е празник на удивителните създания, с които споделяме нашия общ дом – Земята. Но освен да се възхищаваме на уникалното биоразнообразие, е редно и да се замислим за огромния натиск, на който го подлагаме.

„Всички ние заедно имаме знанието, ресурсите и възможността да обърнем тенденцията. Така че да гарантираме здрава природа и планета за нашите деца. 2020 е критична година за климата. Предстоят форуми на много високо ниво, на които да се вземат ключови решения за необходими действия срещу климатичната криза“, коментира ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова. „Както казва вдъхновяващият природозащитник сър Дейвид Атънбъроу: „Това, което направим през идните десет години, ще има дълбок ефект върху следващите няколко хиляди. Преди природата определяше как оцеляваме, сега ние определяме как оцелява природата.“

Събитието се проведе броени дни преди излизането на дългоочаквания доклад на WWF, „Глобално бъдеще“, който ще бъде публикуван в сряда. Той предупреждава, че загубата на биоразнообразие, предизвикана от неустойчивите бизнес практики, ще лишава световната икономика от над 479 милиарда долара годишно или от 9.9 трилиона долара до средата на века. Експертите изчисляват, че сумата се равнява на комбинираните икономики на Съединените щати, Франция, Индия и Бразилия.

Официалната програма на събитието завърши с призив към бизнеса за включване в следващата знакова глобална инициатива на WWF за климата – Часът на Земята.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »