Страховитата буря Сиара (Сабине) вече уби 8 души в Западна Европа

Свят | 12 февруари 2020, сряда / 09:30| Показвания:Мощната буря Сиара отне живота на общо осем души, съобщи Франс прес. Инфото е до снощи.

Последната жертва е швейцарец на 36 години. Той е бил водач на автомобил, чиято кола е била ударена вчера от отнесено от вятъра ремарке на камион близо до западния град Фрибур. Трима души са ранени при инцидента, съобщава БТА.

Миналата нощ в централния кантон Ури поривите на вятъра достигаха 202 км/ч, съобщи метеорологичната служба. Днес вятърът е поотслабнал.

Стълб с високо напрежение е бил съборен снощи в кантона Нидвалден в централната част на страната. Това е предизвикало пожар, който бързо е бил овладян, но жители на Нидвалден са останали без ток заради аварията.

На други места в Европа Сиара отне живота на най-малко седем души от неделя, доведе до анулиране на полети и влакове и остави без електричество хиляди домакинства. Сиара взе жертви в Полша, Швеция, Великобритания, Словения, Германия и Чехия.

Паднали дървета блокираха днес шосета и влакови релси в южната част на Германия и Австрия, съобщи Асошиейтед прес. Залцбург бе застигнат от бурята, която от дни бушува в Северна Европа с ураганни ветрове и проливни дъждове.

Над 400 пожарникари работиха часове наред, за да отместят дървета, паднали върху коли и пътища. Голям метален покрив бе откъснат от вятъра. Няма пострадали, съобщи обществената телевизия ОРФ.

Германската железопътна компания "Дойче бан", която спря вчера всички свои влакове на далечни разстояния, каза, че днес повечето от тях са пуснати с изключение по някои линии в южните региони. Отвориха отново и училищата в Германия.

В северната част на Бавария, където поривите на вятъра достигаха 160 км/ч, вятърните турбини произведоха почти толкова електричество, колкото 44 атомни реактора, отбеляза АП.

Бурята, известна и с името Сабине, остави днес 56 хиляди семейства в Чехия без електричество. Спря движението на влаковете в 20 участъка от националната железопътна мрежа, съобщи Чешкото радио, цитирано от ТАСС. Един човек загина и 12 бяха ранени в Чехия.


Обратно  

Търсене

Търси