Няма да е нужно позволението на съседите, за да дадем дома си под наем

Общество | 12 февруари 2020, сряда / 21:00| Показвания:Няма да е нужно съласие на съседите в дадена сграда, за да може собственик на апартамент или стаи за гости да публикува обява за краткосрочен наем в онлайн платформите Airbnb и Booking, както и чрез споделяне във Фейсбук. Това решение взеха народните представители, след като приеха на второ четене текстове от промените в Закона за туризма, съобщи БТА.

Изненадващо вносителите на законовата поправка – депутатите от ГЕРБ, я оттеглиха, вероятно усетили негодуванието в обществото по въпроса.

Съгласно измененията местата за настаняване са три класа – „А“, „Б“ и „В“, като в клас „В“ се обособяват стаи за гости и апартаменти за гости. Стаите за гости и апартаментите за гости, в които се извършва хотелиерска дейност, подлежат на регистрация от кмета на съответната община.

Отпадна предложението да се изисква съгласието на 50 на сто от собствениците на самостоятелни обекти в етажната собственост, където се намира имотът, подлежащ на регистрация.

Вносителите от ГЕРБ оттеглиха предложението с фасадния аргумент, че искането на съгласието на повече от половината от живеещите в сградата ще бъде допълнителна пречка за регистрацията на тези обекти.


Обратно  

Търсене

Търси