Иван Гешев: Васил Божков е най-богатият и опасен българин

Общество | 13 февруари 2020, четвъртък / 16:18| Показвания:Васил Божков е най-богатият и най-опасният български гражданин. Това обяви главният прокурор Иван Гешев пред репортери след проверка на ТЕЦ за нерегламентирано горене на отпадъци.

Вчера чух, че има подкрепа от политическите сили, но за мен това не означава нищо. Независимо че сме обвинявани, че правим "политическо убийство" – както казва опозицията. Те трябва да свършат политическата част от тази задача – да променят законодателството, ако трябва и Конституцията, за да дадат възможност за прокуратурата да си свърши работата", това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод вчерашната информация, че е възложил на ДАНС да направи пълна проверка на приватизацията у нас.

Говорителката му Сийка Милев съобши подробности: "Активите от приватизацията бяха или нарязани на скрап или бяха обезкостени. Политиците също трябва да поемат своята отговорност", категоричен бе главният прокурор.

Относно предстоящата ревизия на приватизацията Гешев съобщи още: "Никой не може да забрани да се развива бизнес, но българското законодателство трябва да се спазва. Ако то не се спазва, държавата трябва да го накара да спазва всичко. Иначе собственикът ще си продаде някой майбах, някоя яхта или къща, и вместо печалба от 1000 процента, ще си сложи филтри на комините, за да е чист въздуха, и ще направи 100% печалба, но ще спазва законодателството, а хората ще дишат чист въздух.

Проверката на приватизацията ще е комплексна, с взаимодействие с всички министерства". Гешев бе попитан как ще коментира информацията, че Божков е търсил подкрепа и закрила от висши лица в Русия. "Това е деликатна тема, която не желая да коментирам. Ако бях на негово място, включително и на други олигарски, щях да направя нещо подобно и нещо, с което да се защитя. И го разбирам! Но ние трябва да спазваме правилата в тази държава. Тези хора разполагат с много пари и залогът за тях е много сериозен. Божков е най-богатият и най-опасен български гражданин. Ние ще направим така, че да го върнем в България.

Време е нещата да си дойдат на мястото. Един човек казваше, че "преди да се оправят нещата, то трябва много да се объркат". Е, ние доста разбъркахме нещата", заяви Гешев.

"Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ "Бобов дол". Едното е, че централата е горяла боклук, смесен с въглища. Второто е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища. Третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне", каза още главният прокурор след проверка на работата на ТЕЦ "Бобов дол".

Освен Гешев, на проверката присъства и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.  

"Не се спазват екологичните норми – защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух. Ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер, и ако има нарушения, които са с характер на престъпления, ще се търси отговорност на виновните лица", съобщи Гешев.  

"Министърът на околната среда и водите е поел ангажимент за язовир Дяково, където след проверка са констатирани над 20 случая на байпаси, с които се точат по 100 литра в секунда. Притокът на язовира е със скорост от 10 литра в секунда.

„Незаконното точене на язовира е прекратено, но проверката продължава", увери главният прокурор.  

Той допълни още, че "има основателно предположение на граждани на околните населени места, че тежкотоварни камиони изкарват от ТЕЦ-а глина, а истината е, че превозват въглища и разрушават пътната настилка. Ще се направи пълна проверка на превозните фирми и техните документи".


Обратно  

Търсене

Търси