Неофициално: Българин е сред жертвите на стрелбата в Германия

Неофициално: Българин е сред жертвите на стрелбата в Германия
A A+ A++ A

Има вероятност българин да е сред жертвите на стрелбата в град Ханау, Германия. Информацията засега не е потвърдена нито от разследващите, нито от българското външно министерство. При атентата загинаха 11 души. Сред тях са предполагаемият извършител и майка му. Смята се, че единият от загиналите българи е живеел в Мездра.

По информация на NOVA едната жертва е 32-годишен мъж от село Люти дол, близо до Мездра. Той е шофьор на бетоновоз. Има 8-годишен син. 

Екип на NOVA се срещна със съпругата на предполагаемата жертва, която потвърди, че е разбрала за трагедията от близка роднина.

Мъжът е бил случайно в този наргиле бар, когато е открита стрелбата.

Предполагаемият извършител също е мъртъв. Първоначално се смяташе, че става въпрос за няколко нападатели, които се придвижвали с автомобил. По-късно обаче стана ясно, че тялото на предполагаемия убиец е открито в дома му. Там е намерен и трупът на майка му.

Нападението е извършено около 22:00 ч. местно време в сряда. Градът се намира на около 25 км източно от Франкфурт, а населението му е около 100 000 души.

И деветте жертви са от чуждестранен произход, съобщиха източници от правоохранителните органи, цитирани от ДПА и БТА. „Петима от убитите са турски граждани”, каза пред Анадолската агенция турският посланик в Берлин Али Кемал Айдън.

Източници, близки до разследването, съобщават, че е открито писмо със самопризнания и видеозапис на извършителя. Според Питър Нойман, специалист по борба с тероризма от Кингс Колидж в Лондон, 24-страничният манифест показва „омраза към чужденците и към хората, които не са от бялата раса”. „Той призовава за изтребването на (жителите на) няколко страни в Северна Африка, Близкия изток и Централна Азия", съобщи експертът в Туитър, като уточни, че извършителят е използвал термини от евгениката и е твърдял, че „науката доказва, че някои раси са по-висши”.

Нападателят твърди още в манифеста, че е бил следен цял живот от тайните служби.

Основната организация на турската мюсюлманска общност в Германия „Дитиб" заяви, че това е „черен ден в историята на Германия", и поиска властите да осигурят по-добра защита на мюсюлманите, които „вече не се чувстват в безопасност”.

Заради нападението бе отменено планираното за 22 февруари традиционно карнавално шествие в Ханау. Анулира се и планираният за днес следобед форум за развитието на града.

Последните часове „са най-тъжните и най-печалните, които градът е преживявал в мирно време”, заяви кметът Клаус Камински. Довечера на пазарния площад в Ханау ще се състои траурна церемония в памет на жертвите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »