Цигареният дим се пренася и трови чрез коса, кожа и дрехи

Цигареният дим се пренася и трови чрез коса, кожа и дрехи
A A+ A++ A

Острата миризма, която усещаме при влизане на пушач в помещение, може да е нещо повече от просто неприятно усещане.

Ново проучване на учени от Йейлския университет установи, че компонентите на тютюневия дим могат да проникнат дори в добре вентилирани помещения посредством дрехи, кожа и коса и след това бавно да се изпаряват с течение на времето.

Поставяйки високотехнологично устройство за вземане на въздушни проби в киносалон за непушачи в Германия, изследователите установили, че т. нар. дим "трета ръка” излага киноманите на между една и десет цигари "пасивно пушене", в зависимост от въпросното вещество. Изследването е публикувано в "Science Advances".

Димът втора употреба се изучава от десетилетия и повишава рисковете при хората от сърдечни заболявания и рак на белите дробове, въпреки че точното ниво на риск е спорно в последните проучвания.

Има също така все по-голям интерес към пушенето трета ръка, но повечето проучвания досега разглеждаха помещения, в които наскоро е било пушено, а не как хората, които са пушачи или са били около пушачи, въздействат на непушачи в закрити помещения.

Екипът от Йейл, воден от Дрю Гентнър, екоинженер, изследва кино в Майнц, Германия, в което забраната за пушене е от 15 години – достатъчно дълго, за да се изчистят всички замърсители отпреди забраната.

В продължение на четири дни те открили покачване на нивата на 35 свързани с тютюна химикали, когато зрителите влизат в киното. Те включват съединения, причиняващи рак като бензол и формалдехид.

"Нашата работа установява, че има значителен пренос на замърсители от дим трета ръка от хора от външния свят към непушащата вътрешна среда”, казва Гентнър.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »