Гугъл алармира: Почти половината хора по света, ползващи Андроид, са изложени на опасност

Гугъл алармира: Почти половината хора по света, ползващи Андроид, са изложени на опасност
A A+ A++ A

Потребители по цял свят са изложени на опасност от кражба на данни, искания за откуп и други атаки на зловреден софтуер. Всеки, който използва телефон с Андроид, пуснат на пазара през 2012 г. или по-рано, трябва да бъде особено загрижен.

По данните на Гугъл, 42,1% от потребителите на Андроид по целия свят са с операционна система версия 6.0 или по-стара.

Компютърният специалист Кейт Бивън каза, че мобилната индустрия трябва да върши по-добра работа, като предоставя подкрепа на клиентите, след като актуализациите за сигурност вече не са налични.

“Много е притеснително, че скъпите устройства с Андроид имат толкова кратък срок на годност, преди да загубят поддръжката за сигурност, оставяйки милиони потребители пред сериозен риск да станат жертва на хакери“.

Как да проверите дали телефонът ви е уязвим и какво да направите?

Ако устройството ви с Андроид е на повече от две години, проверете дали може да бъде актуализирано с по-нова версия на операционната система.

Ако не можете да актуализирате, телефонът ви може да бъде застрашен от хакване. В такъв случай внимавайте за тегленето на приложения извън магазина на Google Play.

Също така внимавайте със съмнителни SMS или MMS съобщения.

Архивирайте данните на поне две места (твърд диск и облачна услуга).

Инсталирайте мобилна антивирусна програма чрез приложение, но имайте предвид, че изборът е ограничен за по-стари телефони. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »