Добрата новина - Българските училища готови за онлайн обучение при нужда!

Добрата новина - Българските училища готови за онлайн обучение при нужда!
A A+ A++ A

Вижте първите български училища, за които онлайн обучението не е предизвикателство, а ежедневние! 

В 11 класа учебната година никога не е “под карантина”. Тези паралелки са организирани по модела едно към едно (1:1) и  учениците ходят на училище с лаптоп и учат в “облака”.

Този вторник се проведе работна среща в Министерство на образованието за мерки за информиране и подкрепа на училища и учители за провеждане на дистанционно обучение и учене навсякъде по всяко време. На срещата присъстваха Александър Ангелов от Център за творческо обучение, представители от Образование без раници, МОН, ИТ сектора и други експерти и директори на училища. Докато очакваме конкретни насоки от МОН към края на седмицата как българските училища да бъдат подготвени за дистанционна учебна година, решихме да Ви разкажем за няколко училища в България, които вече успешно го правят и чиито опит може да спаси учебната година при евентуална нужда.

За дистанционно обучение първата стъпка е наличието на устройство или иначе казано това е моделът 1:1 (“Едно към едно”)

За технологичните лидери в света като САЩ, Финландия, Швеция, Великобритания, Австралия и други, моделът 1:1 е стандарт в средното образование. За България внедряването на образователния модел „1:1“ в Езикова гимназия “Иван Вазов”, гр. Пловдив, е първи в страната и прецедент на Балканите. 1:1 (Едно към едно) е модел на организация на учебния процес, при който всеки ученик и учител имат свое електронно устройство и свързан към него персонален профил (акаунт). Разбира се, моделът предполага използване на дигиталните технологии като ресурс и платформа, а не като самоцел.

За дистанционното обучение следваща стъпка е училището да избере своя облачна платформа. 300 български училища вече са в “облака”.

Революцията е вече в ход в град Пловдив още през 2016 г., когато Община Пловдив одобрява проект за ефективно внедряване на облачна платформа във всички училища в община Пловдив, продължаващо обучение и сертифициране на учители и внедряване на ново поколение електронни устройства. Съвместната реализация и партньорство от страна на община, 52 училища и частна експертна организация (в лицето на Център за творческо обучение) е прецедент за българското образование, с която всяко едно училище има облачна платформа Google G Suite за образованието, с която използва редица инструменти като Google класна стая, за да улесни преподаването независимо дали то се случва в училище или не. 

Към момента 300 български училища вече използват Google G Suite за образованието като основна дигитална платформа за общуване, административни дейности и преподаване. Платформата е безплатна, изцяло на български език и е изключително подходяща и за провеждане на дистанционно обучение.

Равносметката: Дигитализирането на учебния процес не е недостижим връх за директори, учители и ученици, а напротив - вече се случва у нас. Този опит може да бъде пример за следващите училища, които почерпят от стабилните крачки на образователна революция, изминати от техните колеги в списъка по-долу и споделят добрата новина.

В гр. София това са:

2 АЕГ “Томас Джеферсън”, една паралелка 

Частно училище “ЕСПА”, две паралелки

В Пловдив това са:

ЕГ “Иван Вазов”, с две паралелки ученици, в 8. и 9. клас

СУ “Черноризец Храбър”, с ученици от 8. клас

Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, с ученици от 8 клас

ОУ “Яне Сандански”, с ученици от 6. клас

ОУ “Екзарх Антим I”, с ученици от 4. клас

В Бургас това е:

Търговска гимназия, с две паралелки ученици в 8. клас

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »