Ангелкова забрани екскурзиите у нас и в чужбина, летният сезон е под въпрос

Ангелкова забрани екскурзиите у нас и в чужбина, летният сезон е под въпрос
A A+ A++ A

Преустановяват се екскурзиите на територията на България и в чужбина. Със заповед на министър Ангелкова се забраняват и всички дейности по Закона за туризма до 13-и април. Това съобщи самата тя на извънреден брифинг. Според нея мерките са наложителни. Тя определи като изключително безотговорно поведението на туристите, които продължават да пътуват извън страната с цел екскурзия. 

По данни на туроператори, към момента 453 български граждани са на екскурзия в чужбина – в Египет, Мианмар, Мароко, Танзания, Турция, Буенос Айрес, Нова Зеландия, Кападокия, Франкфурт. Заминали са през месец март и им предстои завръщане до дни.

"Тепърва очакваме още информация за наши съграждани в чужбина, бройката не е окончателна", каза Ангелкова. "Изключително ми е трудно да го кажа, като министър на туризма, но трябва да ограничим пътуванията си. Това поведение е безотговорно", апелира тя. 

38 наши сънародници останаха блокирани в Мароко, след като държавата обяви, че затваря границите си.

Под въпрос е и летният туристически сезон. Към момента няма отказани резервации за юли и август от страна на чуждестранните туроператори. Дотогава обаче туристите масово отменят почивките си. 

"В постоянен диалог сме. Говорихме с международните компании отказите да се изпращат месец за месец", каза Ангелкова. 

Министър Ангелкова призова българите по света на не пътуват и да се съобразяват с мерките на държавата, в която се намират.

"Липсва отговорност от страна на някои наши съграждани – от много време апелираме да се преустановят пътуванията и да се предприемат такива само, когато е необходимо. Но виждате какво се случва и в Банско с английските туристи, както и с нашите туристи в Мароко, в Египет", посочи министърът. 

Тя допълни, че туризмът и транспортът ще са най-засегнатите сектори от кризата. 

"Обсъждаме нови мерки с работодатели и синдикати, ще продължим да търсим начин. Засегнат е целият стопански живот на страната и трябва да намерим баланс. Предложили сме временни марки с оглед създалата се ситуация", коментира Ангелкова.

Сред идеите е временно да се отмени 14-дневният срок, в който туроператорът е длъжен да възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, при отмяна на екскурзията.

"Потребителите имат право да си поискат парите при неосъществено пътуване. Туроператорът също - от хотелите, авиокомпаниите, но не му ги връщат. На практика и туроператорът, и потребителят попадат в омагьосан кръг", обясни Ангелкова. Ако туроператорът се издължи на пътуващите при подобни условия, има вероятност да фалира, тъй като няма кой да се издължи на него, допълни тя. Предложението е плащането да бъде разсрочено, или пък да може да бъде направено под форма на ваучер или нова резервация. 

"В противен случай ще има много фалити", категорична бе Ангелкова. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"