Това животно и бракониерският му лов в Китай донесоха на света страшната болест

Това животно и бракониерският му лов в Китай донесоха на света страшната болест
A A+ A++ A

Със сигурност най-преследваното от бракониери животно в света на български се нарича люспеник или панголин; на английски – pangolin, а научното му наименование е manis. Китайски учени смятат, че е потенциален междинен гостоприемник, пренасящ новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

Геномът на новия коронавирус, изолиран от панголини, е 99 на сто идентичен с този при хората, съобщи агенция Синхуа.

Ежегодно по света са избивани над 100 000  панголина, заради вярванията в някои страни, че месото и люспите му имат чудодейни способности.

По тази причина в Азия и по-специално във Виетнам и Китай има огромно търсене на месото му. Местните смятат, че то е мощен символ за мъжка потентнос, а че люспите са нещо като панацея – средство, което може да излекува всичко, от настинка до ракови заболявания.

За никое от тези вярвания няма научни доказателства, но в момента месото от панголин е едно от най-скъпите меса в света, а в Китай консумацията му е символ на висок статут и богатство.

Панголин е отличен копач. В състояние е да премине и през каменни и бетонни сгради, а някои видове могат да се катерят по дървета. Поради това на езика мандарини името му се превежда като „животното, което прокопава планини“.

Панголинът е единственият бозайник, покрит с люспи, предпазващи го от  лъвове, тигри и леопарди, но не и от бракониерите.

Когато се почувства застрашен, той се свива на кълбо. Езикът му започва още от гръдната кухина и  достига впечатляващите 40см, като изплезен напълно,  може да бъде по-дълъг от тялото на по-малките видове панголини.

Зрението му е лошо, но за сметка на това слухът и обонянието му са отлично развити. Люспите му са изградени от кератин и протеин и са по-здрави от човешките нокти. Панголинът умее да плува добре.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »