Вирусите дебнат човечеството от векове: 3 книги, които предсказват пандемията

Вирусите дебнат човечеството от векове: 3  книги, които предсказват пандемията
A A+ A++ A

Епидемиите и вирусите дебнат човечеството от векове, вдъхновяващи литература и други форми на изкуството, простиращи се назад, преди дори да имаме теория за болестта на зародишите.

В книги като „Журнал за годината на чумата“ (1722) на Даниел Дефо, „Горещата зона“ (1994) на Ричард Престън и „Чумата“ на Алберт Камю (1947) се изследват човешките събития от епидемиите. 

Вирусите и други болести също са се превърнали в популярна тема за филмите и телевизията, започвайки пандемията на зомбита в „Омега човекът“ (1971 г.) или паднала от космоса в щама „Андромеда“ (1971 г., базиран на първия роман, който Майкъл Кричтон написа под собственото си име). Някои художници намират смисъл в чумата и нейните размиващи ефекти чрез обществото, други виждат само безполезна смърт.

Но докато много измислени пандемии са твърде неправдоподобни, за да се вярват лесно, понякога филмът или книгата са изненадващо близо до живота. Когато става дума за романа коронавирус COVID-19, има шепа измислени истории с достатъчно припокриване с реални събития, за да се чудим, дали авторът някак е предвидил текущата пандемия?

Някои от тези вирусни прогнози изискват толкова много разтягане, че не може да се каже, че дори са прогнозирали повърхностно пандемията на коронавирус. Други са толкова близки, че ще се чудите дали прогнозата наистина би могла да види в бъдещето.

1. Маската на червената смърт/ написан от Едгар Алън По и режисьор Роджър Корман/ публикувана през 1842 г., филмът излязъл през 1964г

"Никога морът не е бил толкова фатален или толкова ужасен. Кръвта беше неговият аватар и неговият печат - зачервяването и ужасът на кръвта. Имаше остри болки и внезапно виене на свят, а след това обилно кървене в порите, с разтваряне", Едгар Алън Пише По, описвайки измислената епидемия в центъра на своята кратка история „Маската на червената смърт“.

Червената смърт изобщо не прилича на симптомите на COVID-19, нито прогнозата му, която убива жертвите си за минути. "Целият припадък, напредък и прекратяване на болестта бяха инцидентите от половин час", пише По.

Но въпреки че няма нищо в самото заболяване, което би могло да се разглежда като предсказване на новата коронавирусна пандемия, социалната диагноза на По е вероятно да звучи малко по-познато. В кратката история принц Просперо кани хиляда „хале и лекомислещи приятели“ да изчакат болестта с него в уединено, укрепено абатство. Там те събраха множество провизии, завариха болтовете на вратите затворени и решиха да изчакат чумата. „Външният свят може да се грижи за себе си“, помислиха те. 

2.Край на дните: Предсказания и пророчества за края на света/ написани от Силвия Браун и Линдзи Харисън/ публикувана през 2008 г.

През лятото на 2008 г. екстрасенс, който твърдеше, че е започнал да получава предчувствия на 5-годишна възраст, публикува книга, съдържаща зловещо предсказание.

„Около 2020 г. тежкото заболяване, подобно на пневмония, ще се разпространи по целия свят, атакува белите дробове и бронхите и ще се противопостави на всички известни методи на лечение“, каза той. "Почти по-смущаващо от самата болест ще бъде фактът, че изведнъж ще изчезне толкова бързо, колкото пристигне, атакува отново десет години по-късно и след това напълно ще изчезне."

Прогнозата “изтупа” от публичната памет и авторката на книгата Силвия Браун починала през 2013 г. Но пандемията на коронавирус привлече ново внимание към книгата на Браун „Край на дните: Предсказания и пророчества за края на света“.

3.Les Prophéties/написан от Мишел де Нострадаме, a.k.a. Нострадамус/публикувана през 1555г

Тъй като толкова често се смята, че Нострадамус е предсказал текущите събития, е изненадващо колко малко приличат някакви негови прогнози с новата пандемия на коронавирус. В Les Prophéties, френският астролог и лекар направи прогнози в четириредови строфи, наречени четиристранни - общо 942.

Нострадамус споменава чуми пъти през Les Prophéties, но само един четириъгълник (Century V, Quatrain 63) изглежда изобщо от значение за COVID-19:

От суетната предприемаческа чест и неоправдана жалба,

 

Лодки се хвърляха сред латинците, студ, глад, вълни

 

Недалеч от Тибър земята оцветява кръв,

 

И разнообразни язви ще бъдат върху човечеството. "

 

Що се отнася до прогнозите, тя е доста тънка, но споменаването на Нострадамус за Тибър - река в Италия, често гледана като символ на страната и нейната история - може да се разглежда като алюзия към европейската нация, която е особено твърда от пандемията на коронавирус.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"