Прокуратурата: Каролев е задържан за отказ да се яви в МВР

Прокуратурата: Каролев е задържан за отказ да се яви в МВР
A A+ A++ A
На 24.03.2020 г. Софийска районна прокуратура се е самосезирала по повод публикации в социалната мрежа, от които е видно, че гражданин на столицата (Владимир Каролев)  е предприел пътуване до друга област, без то да има характера на неотложно такова и явяващо се нарушение на заповед РД-01-143/20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването. Това съобщение бе изпратено от пресцентъра на прокуратурата.
 
Каролев беше задържан вчера в Разлог за нарушаване на извънредното положение. Той смята да съди държавата и определя действията й като неправомерни.
 
Заповедта РД-01-143/20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването бе издадена във връзка с въведеното с решение на Народното събрание в страната извънредно положение за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция.
 
В тази връзка прокурор от СРП е образувал досъдебно производство и e възложил на Столичната дирекция на вътрешните работи да се установи дали и каква декларация е представило лицето, както и как е обосновало пред полицейските служители от съответния КПП, през който е преминал, необходимостта от излизане от София-град и пребиваването в Благоевградска област.
 
По този повод на 24.03.2020 г. е направен опит за призоваване на лицето от известните адреси на територията на гр. София, на които същото не е открито. Служител на СДВР е осъществил връзка чрез мобилен телефон с лицето, като при проведения разговор е установено, че същото се намира на територията на гр. Разлог и категорично отказва да се яви пред органите на МВР.
 
Това обстоятелство е наложило гражданинът да бъде задържан за срок от 24 часа.
 
В хода на разследването е установено, че лицето собственоръчно е подписало декларация, с която се командирова в хотелски комплекс, находящ се в гр. Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“.
Установено е, че хотелският комплекс има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването, предприето от лицето.
  
Видно от публикации в социалната мрежа, същото е нарушило собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснало е хотелския комплекс и демонстративно е проявило незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест.
 
Деянието е извършено, въпреки че лицето с подписаната от него декларация е било запознато, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест.
Софийска районна прокуратура намира за необходимо да обърне внимание, че действията по нарушаване на противоепидемични мерки са осъществени от Вл.К. - публична личност, бивш столичен общински съветник, и като такъв следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти.
 
Още по-укоримо е обстоятелството, че чрез социалната мрежа Вл.К. целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус COVID-19.
 
Софийска районна прокуратура декларира готовността си да реагира и занапред на всеки станал ѝ известен случай на извършено престъпление от общ характер, в това число и на зачестилите в последните дни деяния, свързани с безотговорното отношение и явното нежелание на отделни граждани да спазват въведените в страната ограничения и мерки, в условията на извънредното положение, в което страната се намира.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »