Съставени са над 300 акта за струпване на групи хора

Съставени са над 300 акта за струпване на групи хора
A A+ A++ A

"Забраната е за паркове и градинки, за обществените места има забраната за струпване на хора. У нас има съставени над 300 акта за такива нарушения. Колегите първо предупреждават, но има хора, които не се вслушват и биват санкционирани", заяви в ефира на 'Здравей, България" главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Още от миналата седмица на служителите на МВР беше наредено, и те го изпълняват съвестно, по високоговорителите на патрулните автомобили да предупреждават гражданите да не се струпват на едно място, а да се прибират. Аз съм дал на всички областни директори правомощия, всеки, според обстановката, да преценява какви мерки да предприеме. Навсякъде броят на струпването на хора и карантинирането е различно. Не виждам някакъв проблем безотговорните граждани да се стреснат малко", заяви той.

"Ако всички мерки се контролират само от МВР, то тогава нашата кауза е обречена на провал. Трябва да има самоконтрол и отговорност от гражданите, не бива насила да става всичко", смята Иванова.

"Към този момент над 25 000 са гражданите, поставени под карантина. Но тази цифра се променя постоянно, тъй като има нови случаи, а на някои 14-дневната карантина е изтекла. Това е ежедневнопроменяща се цифра. Полицаите при извършване на полицейска проверка могат по ЕГН да проверят дали това лице трябва да е под карантина вкъщи", обясни той. Ако карантината е нарушена или се образува досъдебно производство, или се извършва проверка. Образувани са над 300 досъдебни производства за такова нарушение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »