Горанов: Рецесия няма да има, но проблеми – да

Горанов: Рецесия няма да има, но проблеми – да
БГНЕС
A A+ A++ A

Предварително предвидените ръстове в бюджета няма да се реализират, затова сме изработили три сценария, гледаме да сме подготвени максимално с фискални буфери. За фискална рамка предлагам намаляване на приходите с 2,440 млрд. лв. и увеличение на разходите с 1,070 млрд. лв. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС.

Предложили сме увеличение на лимита на държавния дълг, за да осигурим финансиране на дефицита, като общия размер на очаквания дефицит в бюджета за 2020 се очаква да достигне 3,5 млрд. лева или около 3% от БВП. Ако към дефицита добавим 700 млн. операции по финансирането, тогава се очертава допълнително финансиране в размер на 4,2 млрд. лв. над предварителните разчети, добави Горанов.

За да осигурим допълнителни фискални буфери, ако този сценарий се окаже малко консервативен, предлагаме и увеличение на лимита на новия държавен дълг от сегашните 2,2 млрд. лв. до 10 млрд. лв. – тоест 7,8 млрд. нов потенциален дълг, уточни Горанов.

Очакванията са, че растежът няма да е такъв, какъвто се очаква. В момента не отчитаме рецесия, но инвестиции и потребление са поставени пред изпитание, каза още финансовият министър.

Искаме да гарантираме, че държавата може да поддържа основните си функции. Продължавам да смятам, че консервативно планиране и добрата фискална политика в последните години дават възможност. Но съм длъжен да предложа сценарий ако нещата отидат в по-негативна посока. Защото ако се окажем в ситуация, в която трябва допълнително да се реагира, трябва да имаме готовност по линия на фискалните буфери и по линия на финансиране на системите. Затова предлагаме днес на НС тези изменения, обясни Горанов.

Най-негативният сценарий, който разглеждаме е спад на икономиката с 3%. Възстановяването на заетостта очакваме да започне в края на 2020 и да продължи и през 2021 г. Намалението на макроикономическите показатели се проявява във всеки един от факторите по отношение на потреблението и инвестициите. Ограничителните мерки и неяснотата за бъдещето ще накарат някои хора да ограничат своето потребление. Предложили сме да работим с най-негативния сценарий, за да се подготвим за най-тежката ситуация, добави още финансовият министър.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"