Медицинският съвет с доклад от 400 страници, разкри кои лекарства действат най-добре срещу коронавируса

Медицинският съвет с доклад от 400 страници, разкри кои лекарства действат най-добре срещу коронавируса
A A+ A++ A

Към МС създадохме и Медицински съвет, който да се занимава повече с наука, предложения, изследвания и анализи на мерките в света. Първият доклад към мен е готов, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Проф. Коста Костов, ръководител на МЕС, обясни, че докладът  е около 400 страници, с три раздела, в който са разгледани препоръките към извънболничната помощ, във втория – към болничните заведения, а в третия – препоръки за вземане на мерки.

МЕС се обединява около становището, че приложените мерки досега са наложителни. Диагнозата на инфекцията с коронавируса се основава на PCR тестове. Според съвета за постигане на по-добри резултати е наложително към предприетите сега мерки да бъдат предприети допълнителни мерки за различните категории лица – здрави, но високорискови – например медицински лица на първа линия.

Днес ще преведем поетия ангажимент всички медицински и немедицински кадри на първа линия да получат чисто допълнително възнаграждение от 1000 лв., което на практика значи, че ще получат по 1537 лв. с всички допълнителни осигуровки. Става въпрос за 1700 души в 34 лечебни заведения, което е 2 600 000 лв. 3.4 млн. ще получат работещите в РЗИ, спешните центрове и Националният център по заразни болести.

Критерият, по който са разпределени парите е когато в едно заведение има 5 болни, тогава допълнително възнаграждение получават 40 души. Когато болните са от 5-10, получават 70 души. Когато заболелите са над 10, допълнително възнаграждение получават 100 души.

Този ресурс от 6 млн. лв. ще нарасне през април, след като в нови области има нови заразени от коронавирус, допълни министърът на здравеопазването.

Днес ще предложа на МС да приеме проект на решение, с което да одобри договор между МЗ и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лекарствения продукт хидроксихлорофин, както и азитромизин на таблетки. Това са лекарства, които дават много добър ефект при лечението на вируса.

Георги Монеков, професор по фармакология в МЕС, съобщи, че двата медикамента са именно тези, които дават добри резултати в лечението на вируса.

Няма спор между МЕС и Оперативния щаб и те могат да седят на една маса, както виждате, допълни премиерът Бойко Борисов. „Вчера цял ден спорихме за тази ваксина за БЦЖ, и установихме че е напълно противопоказно да се слагат тези ваксини на възрастни хора по време на пандемия“. Вчера се тествах за пореден път, че съм искал да удължа извънредното положение, понеже съм бил болен и съм искал да се скрия – пълни глупости!, съобщи премиерът.

Почти всички държави удължиха извънредните положения до април или средата на май, затова предложихме и ние по-дълъг срок. Ако Мутафчийски три дни подред каже, че болните намаляват, тогава рязко ще издърпаме мерките назад и ще въведен по-охлабени.

Световната практика е, че изолацията трябва да продължи, и затова го правим. По тази точка нямаме никакъв спор с професорското тяло и неговия дух, всички сме на едно мнение.

По темата тестове – абсолютно едно и също мнение – PCR е най-надежден. А когато се казва „няма ресурс“, не става въпрос, че нямаме пари, просто в света няма тестове, уточни Борисов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »