Отпускат безлихвени кредити по 1500 лева на самоосигуряващите се лица - ще ги връщат до 10 години

Отпускат безлихвени кредити по 1500 лева на самоосигуряващите се лица - ще ги връщат до 10 години
A A+ A++ A

1500 лева/месечно безлихвени кредити ще дава държавата на хора, които са в неплатен отпуск, както и на самоосигуряващи се лица. Такова решение е било гласувано на извънредно събрание на Бюджетната комисия днес заяви председателят ѝ Менда Стоянова.

Това става възможно с увеличение на капитала на Българската банка за развитие. Имаме 1 милиард и 400 хиляди, обясни Менда Стоянова. 

Гратисният период за погасяване на кредитите ще е от 3 до 5 години, а крайният срок за погасяване – 10 години. Хората ще могат да се възползват от безлихвените кредити в три поредни месеца от 1500 месечно. 

Пакетът включва и стимули за бизнеса. Ще бъдат отпускани безлихвени кредити и за малки предприятия в размер на до 100 хиляди лева, отново с гратисен период от 5 години и срок - 10 години.

Това ще даде възможност на по-малките бизнеси да оцелеят и да се възстановят от кризата, обясни Менда Стоянова.

Тя не пропусна да отбележи, че гласуваните мерки са далеч по-работещи от предложените от БСП за т.н. изплащане на минимална заплата на всички.

"Предвидихме още една възможност, насочена към селското стопанство и безработните да работят в стопанствата, без да губят правото си на обезщетение", посочи Стоянова. 

Бюджетната комисия е гласувала още редуциране на глобите по мерките срещу COVID-19, които до момента бяха 5000 лева, както и промяна в схемата 60/40 финансиране на заплатите на работниците, като вече мярката ще включва и осигуровките на служителите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »