БСП със своя линия от мерки: Да се дава мин. заплата+осигуровки на всички в неплатен отпуск

БСП със своя линия от мерки: Да се дава мин. заплата+осигуровки на всички в неплатен отпуск
A A+ A++ A

Парламентарната група на „БСП за България” предлага свои алтернативни мерки за преодолявана на кризата, породена от разпространението на коронавируса.

Предложенията на левицата са в четири посоки и бяха аргументирани в парламента от лидера на партията Корнелия Нинова по време на дебатите по актуализация на бюджета.

Първата група от мерки се отнасят до всички хора, излезли в неплатен отпуск за времето на извънредното положение и нямат никакъв доход. Към тази група спадат всички самоосигуряващи се лица, сред които архитекти, адвокати, счетоводители, дейци на културата и други. За тях от БСП искат правителството да осигури една минимална работна заплата, както и осигуровките към нея, което възлиза на 725 лева. Това ще струва на бюджета общо 912 млн. лева.

„Втората група засегнати хора и проблем, който остава необхванат от актуализацията на бюджета, са земеделските стопани. Предлагаме 30 млн. лева директна субсидия от бюджета към тях, но целева – за отглеждане на плодове, зеленчуци, месо и мляко”, обясни още Нинова.

Сред предложенията на БСП има и такива за облекчения за малкия и среден бизнес, който да бъде освободен от такса „смет”, тротоарно право, както и заплащане на ДДС върху храни, които са се развалили заради забраните.

От левицата настояват още и за помощ към общините в размер на 400 млн. лева от бюджета, за да могат те да компенсират загубата от местните данъци и такси.

Според разчетите на опозицията четирите мерки ще струват на държавната хазна около 1,5 млрд. лева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »