Банов: Всички артисти, които са заети на държавна и общинска работа ще получат заплатите си

Банов: Всички артисти, които са заети на държавна и общинска работа ще получат заплатите си
A A+ A++ A

Всички артисти, които са заети на държавна и общинска работа, могат да се чувстват спокойни за трудовите си възнаграждения, увери министърът на културата Боил Банов пред bTV.

„За времето на извънредното положение те ще преминат от делегиран на директен бюджет и заплатите им са гарантирани за този тежък период. В сряда на министерски съвет колегите ще подкрепят тази мярка“, обясни Банов. Според него това е много силен ход на държавата, защото много дейци на културата трябва да бъдат защитени. „Те трябва да са спокойни и могат да подготвят своите роли и вкъщи“, заяви министърът. „Няма да допуснем разрив в системата, няма да излизат в неплатен отпуск, нашите творци трудно ще го понесат“, коментира той.

Според него големият проблем е при артистите на свободна практика. „Те могат да ползват от други мерки, каза министърът и като пример посочи кредитите без лихва до 1500 лева. Търсим и други механизми през Министерството на културата“, посочи Банов.

„Оптимизирали сме всички ресурси, правителството стои зад културата на България, подкрепя ни. Дори и да има свиване тази година, трябва хората да устоят и да работят по нови проекти“, отбеляза Банов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »