Жертвите на коронавируса във Великобритания надхвърлиха 5000, тествани са 208 837 души

Жертвите на коронавируса във Великобритания надхвърлиха 5000, тествани са 208 837 души
A A+ A++ A

В очакване на новини около здравословното състояние на премиера Борис Джонсън, който снощи постъпи в болница с неотшумяващи вече 10 дни симптоми на коронавирус, британците научиха, че жертвите за последното денонощие са 439. Така общият брой смъртни случаи в страната става 5373.

Към 11 часа българско време днес са тествани 208 837 души, от които позитивните са 51 608, съобщи здравното министерство. Данните за вчера бяха са 47 806 случая на Covid-19.

Кметът на Лондон Садик Хан потвърди, че десет от жертвите са служители в обществения транспорт. В същото време властите продължават да изпитват трудности в убеждаването на хората да стоят по домовете си на хубавото време над Британските острови.

Затварянето на парковете и останалите открити площи в градовете ще бъдат последна и крайна мярка в рамките на карантината, заяви министърът на жилищната политика, местните общности и местното самоуправление Робърт Дженрик.

В неделя министърът на здравеопазването Мат Ханкок предупреди, че пикниците и слънчевите бани не се броят за физическа активност и са в нарушение на разпоредбите на правителството. Брокуел парк в лондонския квартал Ламбет дори вчера затвори за посетители, след като бе наводнен от хора в събота.

Погледите сега са насочени към Даунинг стрийт за новини за Борис Джонсън, който след 10-дневна самоизолация влезе в болницата „Сейнт Томас“. Днес говорител на премиера съобщи, че той ще остане временно в болницата и е в добро настроение.

Въпреки че от канцеларията на премиера твърдят, че той продължава да управлява държавните дела, мнозина вече изразяват съмнение, че ще може да прави това от болничното легло. Утрешната редовна среща на кабинета вече бе отменена.

Продължават единствено всекидневните срещи на членове на кабинета, които са в екипа за борбата с коронавируса. Днес тази среща бе ръководено от външния министър Доминик Рааб, който ще замени премиера на поста, ако това се наложи. При липсата на вицепримиер тази чест се полага именно на министъра на външните работи.

От Дуаунинг стрийт междувременно опровергаха като „дезинформация“ съобщение в руска медия, че Джонсън е на респиратор.

Пикът на пандемията се очаква в края на седмицата, когато е Великден, но първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд вече изрази мнение, че карантината трябва да продължи и след великденските празници.

24 милиона британци са наблюдавали снощи извънредното обръщение на кралицата към нацията, в което тя призова за самодисциплина и твърдост в борбата с пандемията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"