Пандемията от Covid-19: Защо смъртността в Германия е ниска на фона на трагедиите в Европа?

Пандемията от Covid-19:  Защо смъртността в Германия е ниска на фона на трагедиите в Европа?
A A+ A++ A

Пандемията засегна тежко Германия, заразени са над 100 000 души. Но процентът на смъртните случаи е забележително нисък в сравнение с този в много съседни страни, коментира Ню Йорк Таймс. 

Наричат ги корона-такси - медици, снабдени със защитна екипировка, които обикалят празните улици на Хайделберг, за да проверят пациентите, които са вкъщи от пет или шест дни, дали са болни от коронавирус. Те вземат кръвен тест, търсейки признаци, че пациентът е на път да изпадне в криза. Могат да предложат хоспитализация дори на пациент, който има само леки симптоми; шансовете пациентът да оцелее се повишават значително, ако е в болница, когато кризата започне. 

Корона такситата на Хайделберг са само една от инициативите в града. Но те илюстрират ниво на ангажираност на публичните ресурси в борбата с епидемията, които помагат да се обясни една от най-интригуващите загадки на пандемията: Защо смъртността в Германия е толкова ниска?  

Вирусът Covid-19 удари сериозно Германия.  Според университета  Джон Хопкинс, в страната е има над 100 000 лабораторно потвърдени инфекции - повече от която и да е друга държава с изключение на САЩ, Италия и Испания.

Но с 1 295 смъртни случаи смъртността на Германия е 1,4 процента, в сравнение с 12 процента в Италия, около 10 процента в Испания, Франция и Великобритания, 4 процента в Китай и 2,5 процента в САЩ. Дори Южна Корея, модел на изравняване на кривата, има по-висока степен на смъртност - 1,7 процента.

„Говори се за германска аномалия“, казва Хендрик Стрийк, директор на Института по вирусология в Университетската болница Бон. Професор Стрийк получава обаждания от колеги в Съединените щати и на други места.  

Има няколко отговора, които  според експертите са  комбинация от статистика и  начина, по който страната е приела епидемията.Средната възраст на заразените е по-ниска в Германия, отколкото в много други страни. Много отпървите пациенти са се заразили с вируса в австрийски и италиански ски курорти. Те са сравнително млади и здрави. „Започна като епидемия от скиори“, казва германски професор.  

Тъй като инфекциите са се разпространили, повече възрастни хора са били засегнати и смъртността, едва 0,2 процента преди две седмици, също се е повишила. Но средната възраст на заразяване с болестта остава сравнително ниска - на 49. Във Франция тя е 62,5, а в Италия - 62, според последните им национални доклади. 

Друго обяснение за ниската смъртност е, че Германия е тествала много повече хора, отколкото повечето държави. Това означава, че хваща повече хора с малко или никакви симптоми, увеличавайки броя на известните случаи, но не и броя на смъртните случаи.

 „Това автоматично понижава смъртността на хартия“, казва професор Круслих.

 Но има и други медицински фактори, които поддържат броя на смъртните случаи в Германия сравнително нисък, казват епидемиолозите и вирусолозите, които са главни сред тях ранното и широко разпространено тестване и лечение, изобилието от легла за интензивно лечение и надеждното правителство, чиито насоки за социално дистанциране се спазват стриктно.


Тестване

В средата на януари, много преди повечето германци да са разбрали за вируса, болницата Charité в Берлин вече е разработила тест и е публикувала формулата онлайн.

По времето, когато Германия регистрира първия си случай на Covid-19 през февруари, лаборатории в цялата страна вече са  изградили запаси от тестови комплекти.

 „Причината, поради която в Германия имаме толкова малко смъртни случаи в момента в сравнение с броя на заразените, може да се обясни до голяма степен с факта, че ние правим изключително голям брой лабораторни диагнози“, казва д-р Кристиан Дростен, главен вирусолог в Charité , чийто екип разработи първия тест.

Досега Германия провежда около 350 000 тестове за коронавирус седмично, много повече от всички други европейски страни. Ранното и широко разпространено тестване позволи на властите да забавят разпространението на пандемията, като изолират известни случаи, докато те са заразни. Освен това е направило възможно спасяването на много хора. 

 „Когато имам ранна диагноза и мога да лекувам пациентите рано - например да ги поставя на вентилатор, преди те да се влошат - шансът за оцеляване е много по-висок“, казва професор Круслих.

Медицинският персонал, с особен риск от заразяване и разпространение на вируса, редовно се тества. В края на април здравните власти също планират да изготвят мащабно проучване на антитела, като всяка седмица тестват случайни проби от 100 000 души в Германия, за да преценят къде се изгражда имунитетът. 

 Един от ключовете за осигуряването на широко базирани тестове е пациентите да не плащат нищо за това, заяви професор Стрийк. Това, каза той, е една забележима разлика със САЩ през първите няколко седмици от огнището. Законопроектът за облекчаване на коронавируса, приет от Конгреса миналия месец, предвижда безплатни тестове.

„Човек без здравна застраховка и сърбящо гърло е малко вероятно да отиде при лекаря и следователно рискува да зарази повече хора“, каза той.


Проследяване

„Тестването и проследяването е стратегията, която беше успешна в Южна Корея и ние се опитахме да се поучим от това“, казва професор Стрийк.

 Германия  признава, че стратегията за проследяване на контакти е трабвало да се използва още по-агресивно и по-рано, каза той.

 Всички, които са се завърнали в Германия от Ischgl, австрийски ски курорт, който е имал огнище, например, трябва да бъдат проследявани и тествани, каза проф. Стрийк.


Здрава система за обществено здравеопазване.

Преди пандемията от коронавирус в Германия, Университетската болница в Гисен разполага със 173 легла за интензивно лечение, оборудвани с вентилатори. През последните седмици болницата се бори да създаде допълнителни 40 легла и увеличи персонала, който беше в режим на готовност да работи в интензивно лечение с цели 50 процента.

 „Сега имаме толкова голям капацитет, че приемаме пациенти от Италия, Испания и Франция“, заяви проф. Сюзан Херолд, ръководител на инфекциологията и специалист по белите дробове в болницата, която е наблюдавала преструктурирането. „Ние сме много силни в интензивната зона.“

 В цяла Германия болниците са разширили капацитета си за интензивно лечение. И започнаха от високо ниво. През януари Германия разполагаше с около 28 000 легла за интензивно лечение, оборудвани с дихателни апарати, или 34 на 100 000 души. За сравнение този процент е 12 в Италия и 7 в Холандия.

Към момента в Германия има 40 000 легла за интензивно лечение.

Някои експерти са предпазливо оптимистични, че мерките за социално дистанциране могат да изравнят кривата, достатъчно, за да може германската здравна система да издържи пандемията, без да създава недостиг на спасителни съоръжения като дихателни апарати.

 „Важно е да имаме указания за лекарите как да  избират пациентите , които да поставят на апарат ако се налага", казва професор Стрийк. "Но се надявам, че никога няма да се наложи да ги използваме."

 Времето, необходимо за удвояване на броя на инфекциите, се забави до около осем дни. Ако се забави малко повече, между 12 и 14 дни, каза професор Херолд, моделите предполагат, че тежкият избор  може да бъде избегнат. 

 "Кривата започва да се изравнява", каза тя.



Доверие в правителството.

Освен масовите тестове и готовността на системата за здравеопазване, мнозина също смятат ръководството на канцлера Ангела Меркел като една от причините, че процентът на смъртността е бил нисък.

 Г-жа Меркел комуникира ясно, спокойно и редовно през цялата криза, тъй като налага все по-строги мерки за социално дистанциране на страната. Ограниченията, които бяха от решаващо значение за забавяне на разпространението на пандемията, срещнаха малко политическо противопоставяне и се спазват широко.

 Рейтингът  на канцлера нарасна.

 „Може би най-голямата ни сила в Германия“, казва проф. Кройслих, „е рационалното вземане на решения на най-високо ниво на управление, съчетано с доверието, което правителството ползва на населението.“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"