Мутафчийски продължава да е с по-висок рейтинг от Борисов

Мутафчийски продължава да е с по-висок рейтинг от Борисов
A A+ A++ A

63% от българите имат положително отношение към шефа на щаба за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. За сравнение премиерът Бойко Борисов е одобряван от 53%, а президентът Румен Радев – от 49%. Това сочи проучване на „Тренд“, реализирано в периода 1 - 5 април 2020 г. чрез телефонни и онлайн интевюта сред 1005 души на възраст 18+.

Доверието си българите дават и на Тодор Кантарджиев (39%) и Ангел Кунчев (33%). Томислав Дончев печели 33% одобрение, а Корнелия Нинова е с 51% отрицателно отношение.


Снимка: Тренд

73% от българите посочват, че одобряват въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавируса. 19% са на противоположното мнение. Висока оценка получават действията на Националния оперативен щаб, като малко над две трети от българите посочват, че се справя с работата си, а едва 18% смятат, че не се справя.

Малко повече от половината българи (52%) одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. 33% посочват, че не ги одобряват. Действията на президентската институция се одобряват от 43%, а 30% не ги одобряват. Парламентът от своя страна е институцията, към която делът на неодобрение към действията им е по-висок от дела на одобрението - 47% на 35%.


Снимка: Тренд

Според 70% България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че за тях европейските държави са закъснели с предприемането на конкретни мерки.

По отношение на мерките в България 35% посочват, че трябва да са още по-строги, 39% ги оценяват като достатъчно строги, а едва 23% са на мнение, че трябва да бъдат по-леки. 67% подкрепят удължаването на извънредните мерки. 17% са на противоположното мнение и не подкрепят удължаването на срока на извънредно положение, защото смятат, че не е необходимо. 14% смятат, че някои мерки можеха да станат по-леки.

Най-голяма подкрепа спрямо наложените мерки се отчита към „затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора“. Само 15% не подкрепят тази мярка. 59% подкрепят затварянето на границите на страната, а 31% не са съгласни с такава мярка. По отношение на една от спорните теми, свързана с разхождането в паркове и градинки, то 51% посочват, че подкрепят тази забрана, докато 46% не я подкрепят. Мерките, които са с по-големи дялове на липса на подкрепа от страна на българските граждани, са въвеждането на вечерен час (54% не подкрепят), забраната за пътуването с автомобил извън населеното място, където живеят (64% не подкрепят). Много ниски нива на подкрепа срещат мерките „да се излиза от дома само с декларация за причина за излизането“ – едва 19% подкрепят, както и „да се забрани ходенето на работа за всички“ - 13% подкрепят.


Снимка: Тренд

На въпроса свързан със спазване на определените мерки срещу разпространението на коронавируса, то данните еднозначно показват, че хората масово посочват, че ги изпълняват. 92% от българите посочват, че мият ръцете си по-често, а 88% избягват физически контакт с хора. 86% избягват събирането на двама души в едно помещение. 75% ползват по-често дезинфектанти, а 46% ходят с маска. Близо 53% обаче посочват, че не ползват маски.

Темата с вируса породи много конспирации, някои от които бяха тествани в изследването. Малко над половината от българите (53%) посочват, че COVID-19 е биологично оръжие, а 18% са на противоположното мнение. 46% е делът на тези, които мислят, че „COVID-19 е изкуствено създадена болест с цел фармацевтичните компании да печелят“. Висок е делът на смятащите (39%), че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още вируса и фармацевтичните компании да печелят повече. Само 30% не са съгласни с това твърдение. На твърдението „коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип“, то 37% споделят това мнение, докато 41% не са съгласни.

Освен финансовите последици от пандемията, в проучването бяха тествани и нагласите на българите по отношение на психическото и физическото им състояние. 47% посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе отрицателно на общото им физическо и психическо състояние. 30% посочват, че това не им влияе, а едва 10% посочват, че им влияе положително.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »