Горанов: Компаниите в затруднения ще прескочат пика на кризата с отсрочката по кредитите

Горанов: Компаниите в затруднения ще прескочат пика на кризата с отсрочката по кредитите
МФ
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов благодариха днес на търговските банки и БНБ за приетия единен механизъм за разсрочване на задължения за срок до 6 месеца, който изтича на 31 декември 2020 г., предаде БНР.

 

Министър Горанов обясни на брифинг в Министерски съвет, че на разсрочване подлежат задължения, които са редовно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 г.

Всеки клиент може да заяви изрично пред обслужващата банка, че желае да се възползва от предлаганите облекчения, каза той и посочи разписаните три стандартни механизма, които са одобрени от БНБ.

• Механизъм № 1 – отсрочване на главница и лихва за до 6 месеца;

• Механизъм № 2 - отсрочване на главница за до 6 месеца;

• Механизъм № 3, приложим за револвиращи продукти, който е публикуван на сайта на БНБ.

Срокът до края на годината ще е достатъчен според мен, за да може тези компании, които изпитват затруднения с обслужване на задълженията, да минат през пика на кризата, каза Горанов.

 

Цитиран от БНТ, финансовият министър каза още, че продължаваме по предварително одобрения план за едновременно влизане в банковия съюз и ERM II, този план се изпълнява, остава само една стъпка, ще работим активно за изпълнението на последния ангажимент. Ако си свършим работата в указания график, ще успеем да се присъединим едновременно към банковия съюз и ERM II.

“Съсредоточаваме всичките си усилия, за да получим положителна оценка от ЕЦБ, положителна оценка от ЕК и положителна оценка от страните-членки. Последната стъпка – две от банките имаха препоръка да формират допълнителни финансови буфери, една от банките го изпълни, втората го е изпълнила на 70%, допълни Владислав Горанов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"