Големите вериги: Съгласни сме с мерките за бг продуктите

Големите вериги: Съгласни сме с мерките за бг продуктите
A A+ A++ A

"Нашите компании подкрепят и до момента българските производители и в най-кратък срок ще изпратят на министъра на земеделието, разработен от нас пакет от конкретни доброволни мерки за подпомагане на пазарно неустойчивите производители в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план", това посочиха в свое изявление до медиите Сдружението за модерна търговия, в което са обединени едни от най-големите вериги за хранителни, битови стоки - T MARKET, Billa, Kaufland, Lidl, ProMarket, dm, Аванти и Фантастико.

От Сдружението обаче предипредиха, че въвеждането на квоти за бг продуктите може да породи ответна реакция на другите страни и да се ограничи вноса на българска стока. 

"Ние приветстваме решението да бъде разширен обхвата на мерките, предвидени от правителството, и те да се отнасят за всички търговски вериги у нас. Участниците в срещата се обединихме и около становището, че е приемливо и важно решението за гарантиране на 90% влагане на сурово българско мляко за производството на български млечни продукти по рафтовете на веригите. Продуктовите квоти обаче са мярка, която би могла да попречи на износа на български продукти, ако засегнатите страни наложат на България ответни ограничения", посочиха големите вериги. 

Компаниите изказаха благодарност към правителството и всички участници в днешната среща за възможността заедно да обсъдят планирането и прилагането на ефективни мерки за подкрепа на българските производители.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »