ООН: Коронавирусът свали рязко цените на храните

ООН: Коронавирусът свали рязко цените на храните
iNews
A A+ A++ A

Световните цени на храните се понижиха през април за трети пореден месец, засегнати от икономическото и логистичното негативно въздействие на пандемията от коронавирус, съобщи в четвъртък агенцията за храните на ООН, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар се понижи с 3,4% спрямо март до ниво от 165,5 пункта (спрямо 172,2 пункта месец по-рано).

Ценовият индекс на захарта на FAO падна до 13-годишно дъно, понижавайки се само в рамките на април с 14,6%. Спадът е предизвикан от намаляване на потреблението с оглед на наложената карантина и блокада в много държави заради коронавируса, както и поради по-ниското търсене от производителите на етанол заради рязкото поевтиняване на суровия петрол, съобщи базираната в Рим агенция към ООН.

Ценовият индекс на растителното масло се понижи през април с 5,2% спрямо март (когато падна с 12%) в резултат на падащите цени на палмовото, соевото и рапично масло, докато индексът на цените на млечните продукти се понижи с 3,6%, като цените на маслото и на млякото на прах отбелязаха двуцифрени понижения.

Индексът на месото спадна с 2,7%, като частичното възстановяване на импортното търсенето от Китай не успя да компенсира спада при вноса на други места по света. Агенцията на ООН също така заяви, че големите страни производителки са претърпели логистични пречки, докато въведените антивирусни блокади в много държави са причинило рязък спад на продажбите.

"Пандемията удари както търсенето, така и предлагането на месо, тъй като затварянето на ресторанти и намалените доходи на домакинствата водят до по-ниско потребление. В същото време недостигът на работна ръка от страна на преработвателната хранително-вкусова промишленост се отрази негативно на навременните производствени системи", посочват от FAO.

За разлика от останалите индекси обаче, индексът на цените на зърнените култури се понижава само леко, тъй като международните цени на пшеницата и ориза се повишиха значително, докато тези на царевицата спаднаха рязко.

Цените на ориза се повишиха спрямо март със 7,2% в голяма степен поради временните ограничения за износ от Виетнам, които впоследствие бяха отменени, заяви Организацията по прехрана и земеделие. Цените на пшеницата пък се повишиха през април с 2,5% на фона на съобщенията за бързо запълване на експортната квота от страна на Русия.

Въпреки това цените на едрозърнестите култури, включително царевицата, паднаха с 10% заради намаленото търсене както на фуражи, така и за производството на биогорива.

В същото време FAO запази до голяма степен стабилна прогнозата си за световното производство на зърнени култури на ниво от 2,72 милиарда тона през 2019 г., но намали прогнозата си за потреблението на зърнени култури през 2019/2020 г. с 24,7 милиона тона, главно заради въздействието на коронавируса върху световната икономика.

Базираната в Рим организация също така представи първите си прогнози за глобалното предлагане и търсене на пшеница през сезон 2020/2021, като прогнозира световно производство в размер на 762,6 милиона тона, което в общ плана съответства на ниво от 2019 г.

FAO заяви, че очаква по-малка реколта в Европейския съюз, Северна Африка, Украйна и Съединените щати, но това ще бъде до голяма степен компенсирано от по-големи реколти в Австралия, Казахстан, Русия и Индия.

Очаква се глобалното потребление на пшеницата през 2020/21 г. да бъде стабилно, като очакваното увеличение на консумацията на храни да надвишава намаленията при фуражите и промишлените нужди.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"