Безработните ще получават помощи дори и да поработят сезонно

Безработните ще получават помощи дори и да поработят сезонно
МЗХГ
A A+ A++ A

Безработните, решили да работят в селското стопанство, няма да губят правото си на социални помощи. Правилата, по които ще се наемат сезонни работници, вече са обнародвани в "Държавен вестник", съобщава БНР.

"В законодателството, свързано с извънредното положение, са предвидени различни варианти за земеделците, които да облекчат наемането на сезонна работна ръка. Безработните лица в трудоспособна възраст, които получават месечна помощ по Закона за социално подпомагане и не са включени в програмите за заетост, може да сключат трудови договри за краткотрайна сезонна селскостопанска работа - до 14 дни месечно, но не повече от 120 дни годишно. Това време не се признава за трудов стаж, но те няма да загубят социалните си помощи.

Досега разрешените еднодневни договори вече могат да се сключват за повече от един ден, с краен с краен срок на прилагане до 31 октомври. Трудовият договор е с нормална продължителност на работното време за деня - до 8 часа, като страните по него могат да договорят работа за 4 или 6 часа. Работодателят - регистриран земеделски производител, може да получи образците на трудови договори от съответната дирекция „Инспекция по труда“ лично или по електронен път.

Трудовото възнаграждение се изплаща в деня на изтичане на срока на трудовия договор срещу разписка, която е неразделна част от договора."



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »