Ще отнемат книжки на нарушители на пътя само с фиш?

Ще отнемат книжки на нарушители на пътя само с фиш?
МВР
A A+ A++ A

С фиш ще може да се налагат глоби, имуществена санкция, да се отнема книжка и контролни точки. Това предвиждат предложения за промени в Закон за движението по пътищата, които бяха пуснати за обществено обсъждане, съобщава БНР.

Те целят да съкратят процедурата по налагане санкция при нарушения.

Сега действащите разпоредби минават през издаването на наказателно постановление. А заради давностни срокове и това, че нарушителите не могат да бъдат открити, санкциите остават несъбрани.

Наскоро вътрешното министерство посочи, че само за първите 4 месеца на 2020 г. несъбраните глоби от нарушения по пътя са за 5.5 милиона лева. За миналата година - близо 29 милиона лева.

Промените, предложени от държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" и Министерството на вътрешните работи, предвиждат 14-дневен срок за обжалване на фиша пред районен съд. Ако фишът бъде платен в рамките на 2 седмици от връчването му, ще има и 30% отстъпка.

Новото е, че фишът при неправилно паркиране ще може да се издава и в отсъствие на нарушителя. И то на името на собственика на колата.

Предвижда се възможност фишовете да се връчват и в отсъствие на нарушителя или ако бъде отказано да глобата да бъде връчена. Връчването ще може да става по мейл.

Ако служителите по връчването не намерят виновника два пъти на адреса му, съобщението за глобата ще бъде поставяне на таблото за обявления или в интернет страницата на съответната структура. След седем дни фишът ще се смята за връчен.

Според промените няма да сме длъжни да носим контролния талон към документите.

Скачат и санкциите, ако откажем проверка за алкохол и наркотици. Ако новите разпоредби бъдат приети, глобата става 3000 лева. А без книжка може да останем за три години.

Предвижда се също промяна на давностните срокове за отнемане и предаване на отнетите книжки. За да няма откази за доброволно предаване на книжката при нарушение.

Общественото обсъждане по предложените промени ще продължи до 22 юни.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »