СЗО: Убедени сме, че този вирус е с естествен произход

СЗО: Убедени сме, че този вирус е с естествен произход
A A+ A++ A

Шеф на СЗО отново проговори за произхода на COVID-19, след твърденията на порталите за конспирация, че коронавирусът произхожда от китайска военна лаборатория в Ухан.

Те бяха напълно отхвърление от ръководителят на кризисните ситуации на Световната здравна организация (СЗО).

Майкъл Райън, отговаряйки на въпрос на пресконференция на СЗО в Женева, заяви: "Неведнъж сме слушали редица учени, които са разгледали последователностите - наблюдавахме този вирус и сме убедени, че този вирус е с естествен произход."

Попитан от Ройтерс, Юан Джиминг, професор по WIV и директор на Националната лаборатория по биобезопасност, заяви: "WIV няма намерение или способност да проектира и конструира нов коронавирус. Освен това, в генома на SARS-CoV-2 [COVID-19] няма данни, които да предполагат, че той е създаден от човека.“

Междувременно, Световната здравна организация предупреди за риск от бързо настъпване на втори пик на пандемията COVID-19, причинена от коронавируса SARS-CoV-2. Той може да стане факт още при първата вълна, ако страните, в които инфекцията отслабва, твърде рано отслабят противоепидемичните мерки, предадоха информационните агенции.

Изпълнителният директор на програмата на СЗО по извънредните ситуации в здравеопазването Майкъл Райън заяви, че светът се намира по средата на първата вълна от пандемията. По думите му, не бива да има успокоение с идеята, че вирусът ще отмине с настъпването на летния сезон.

"Рисковано е да се смята, че инфекцията отслабва и следващият опасен момент ще настъпи през октомври или ноември", посочва Райън.

Той напомня, че в Централна и Южна Америка, както и в Южна Азия и Африка, броят на заразените расте, независимо от температурите.

Страните трябва да продължат тестването и проследяването на предаването на вируса, допълва експертът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »