СЗО: Хидроксихлорохин и хлорохин може да влошат състоянието на болни от COVID-19

СЗО: Хидроксихлорохин и хлорохин може да влошат състоянието на болни от COVID-19
Pixabay
A A+ A++ A

Световната здравна организация (СЗО) временно преустанови тестовете с хидроксихлорохин и хлорохин за лечение на коронавируса. Мярката е в отговор на научно изследване, което установява, че тези сходни препарати увеличават риска от смъртност при пациенти, заразени с патогена, предаде БНТ. Изследването не препоръчва използване на хидроксихлорохин извън болнични условия.

Изследването е на научното издание Лансет и обхваща 96 000 пациенти с коронавирус. 15 000 са приемали спорните препарати. При тях е регистрирана двойно по-висока смъртност спрямо контролната група и развитие на сърдечна аритмия. Смъртността нараства допълнително при комбинация с антибиотик. СЗО спира своите изпитания като предпазна мярка.

“Това се отнася само за използването на хидроксихлорохин и хлорохин при COVID-19, уточнява Тедрос Аданом Гебрейесус - генерален директор на СЗО.

Хидрохлорохинът е подходящ за лечение на малария и състояния като лупус и артрит, но засега няма клинични предписания за използване и срещу COVID-19. Българските здравни власти са в течение на проблема.

“Това, че е спряно изследването на Световната здравна организация не значи,че препаратът не може да бъде ползван, както и сега се ползва в много голям брой страни, включително в най-засегнатите. Но това може, както и в България става, само под контрола на лекари и само в лечебно заведение. Всички останали данни, които се получат, се анализират внимателно, така че да съобразим нашата политика с това, което колегите в чужбина открият”, казва доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Световната здравна организация предупреди за опасност от "втори пик" на Covid-19 вместо втора вълна, ако ограниченията бъдат вдигнати твърде бързо.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »