Българските учени скочиха срещу руската изложба за 24 май

Българските учени скочиха срещу руската изложба за 24 май
iNews
A A+ A++ A

Като "недопустима подмяна на исторически и езикови факти" определиха от Българската академия на науките изложбата за 24 май, организирана от Руския културно-информационен център в София, предаде БНР.

В тази изложба светите равноапостоли Кирил и Методий са представени като “реформатори на славянската азбука”, “създатели на църковнославянския език” и “първи разпространители на грамотността и просветата в Русия”. 

По повод изложбата от БАН изразяват „недоумение от подмяната на историческите и езиковите факти, които са азбучно известни на цялата непредубедена славистика по света, в това число и на руската“.

„Опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните твърдения, че светите братя са създали църковнославянския език и са разпространили просветата в Русия, е недопустимо изопачаване на историческата и научната истина, най-малкото поради факта, че църковнославянският е руска редакция на старобългарския език от 17 век, а братята Кирил и Методий никога не са стъпвали където и да било по руските земи“, посочват от БАН.

От академията определят като „особено странно“ и твърдението, че светите братя са „реформатори на славянската азбука“, когато е световноизвестно, че те са създатели на глаголицата, спасена от българските царе Борис І и Симеон.

„На най-светлия български празник изложба на приятелска страна като Русия би трябвало, въздавайки почит към светите братя, да отчете безспорния български принос за световната културна история и ролята на старобългарския език като трети свещен език на Европа“, пише още в становището на Българската академия на науките.

Вицепремиерът Екатерина Захариева подкрепи становището на БАН по повод изложбата, организирана от Руския културно-информационен център в София. Тя обяви, че становището ще бъде изпратено и в официална форма до руската страна:

"Мога да кажа, че изцяло подкрепяме становището и позицията на Българска академия на науките и на редица български учени, историци, езиковеди, които се изказаха по тази тема.

Ще реагираме чрез Министерство на културата - това е нашето предложение, да изпратим тези неща, техните позиции - на учените, съответно и на България, до културния център всъщност, който е организирал тази изложба", коментира Екатерина Захариева. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »