Фермери: Българинът започна да се връща към българското производство

Фермери: Българинът започна да се връща към българското производство
iNews
A A+ A++ A

От няколко годни се забелязва едно завръщане към традициите и към българската стока, защото тя е качествена. Това каза Петър Георгиев, който е сред изложителите на фермерския фестивал „Произведено във фермата“, предаде репортер на БГНЕС.

„Самата суровина е качествена,поради факта, че ние сме една от страните, които имат най-много дни слънчево греене и от там нашите домати, плодове са много по-вкусни, отколкото вносните. Това е причината“, смята мъжът. Георгиев каза, че с жена му са земеделски производители и са от с. Исперихово, Пазарджишка област. Тази събота на фестивала предлагат сладка със захар и без захар, сиропи също така, червен пипер и сушени плодове.

Според него идеята за задължителни български стоки е много добра. „Бих казал отлична, но малко закъсняла. Дай Боже да се наложат българските продукти в големите вериги“, заяви Петър Георгиев. Стоян Симеонов, който също е изложител на фестивала, каза, че Десислава Танева е първият министър, който предложил тези мерки. „Много похвално и да може българите да произвеждат повече, и да българите да консумират българска продукция, а не вносна“, посочи той. Фермерът обясни, че всеки трябва да консумира това, което се ражда в района му, другото не е типично. „За Нова година да ядем домати. Навремето всички са яли консерва от домат и то тя е консервирана, когато доматът е бил възможно най-сладък, узрял, набрал всички полезни вещества и тогава има излишък от домати, и хората си консервират домати“, мотивира се той.

Стоян Симеонов разказа, че те произвеждат биозеленчуци и се занимават с това от 10 години. Фестивалът, в който участват тази събота се провежда в Младост 1 A, София.

Тенчо Христов от Фондация “Биоселена“ не скри, че днес изложителите са по-малко, отколкото са редовно. „Имаме ограничено за съжаление количество плодове и зеленчуци, но от следващата седмица вече смея от сега да кажа, че ще бъде доста по-богата гамата. Имаме преработени млечни продукти, продукти от месо, цветя, яйца от свободни кокошки, пчелен мед, сладка, чайове“, посочи той.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »