ЕК се ангажира да подпомогне финансово България при нова мигрантска криза

ЕК се ангажира да подпомогне финансово България при нова мигрантска криза
Pixabay
A A+ A++ A

Европейската комисия има готовност да предостави както финансова, така и техническа помощ на България в случай на засилен мигрантски натиск по външните ни граници. Това става ясно от писмения отговор, който евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев получи от еврокомисар Илва Йохансон.

Заради засиления мигрантски натиск на турско-гръцката граница в края на февруари и началото на март, българският евродепутат и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент попита ЕК каква подкрепа би получила България, ако се окаже изправена пред мигрантска криза, подобна на възникналата в Гърция.

За да гарантира ефективно опазване на европейската външна граница, страната ни изразходва значителни средства, които засягат комплектуване на личния състав, плащане на командировки, укрепване на материално-техническата база, повишаване на мобилността и готовност за действия при кризи, аргументира се Емил Радев, внасяйки въпроса си в момент, когато само на 30 км от границата ни с Гърция имаше струпване на нелегални мигранти, а хиляди се опитаха да преминат турско-гръцката граница.

В отговора си към българския евродепутат Илва Йохансон – еврокомисар с ресор „Вътрешни работи”, изрази готовност Европейската комисия да помогне на България при евентуални кризисни ситуации. От ЕК припомнят, че тази помощ ще е в допълнение на вече получените 140 милиона евро по националните програми за фондовете в областта на вътрешните работи за периода 2014 – 2020 г.

„Това включва 20,2 милиона евро по линия на фонд „Убежище, миграция и интеграция“, 83,4 милиона евро по линия на фонд „Вътрешна сигурност — граници“ и 36,4 милиона евро по линия на фонд „Вътрешна сигурност — полиция“, се отбелязва в писмения отговор. В него се посочва още, че „в периода 2015 – 2020 г. България е получила 180,3 милиона евро, предоставени чрез 14 споразумения за безвъзмездна спешна помощ”. От тази сума 133 милиона евро са за действия във връзка с управлението на границите.

„Комисията е готова да предостави допълнително налично финансиране за посрещане на нововъзникващите нужди”, уверява комисар Йохансон. Тя изтъква още, че „ако е необходимо, Комисията е готова да предостави и техническа подкрепа на България, в партньорство с Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Европол”. „Тази подкрепа може да включва разполагането на екипи за съдействие в управлението на миграцията,
укрепване на административния и оперативния капацитет за извършване на граничен контрол, процедури за предоставяне на убежище, проверки за сигурност на лицата, които са преминали външните граници, както и връщане на граждани на трети държави, които не се нуждаят от закрила. В случай на нужда Механизмът на ЕС за гражданска защита също може да бъде задействан”, става ясно още от писмения отговор на Илва Йохансон на въпроса на Емил Радев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »