Гешев: Кой е Божков? С хибридните си атаки цели дестабилизация на прокуратурата

Гешев: Кой е Божков? С хибридните си атаки цели дестабилизация на прокуратурата
A A+ A++ A

Васил Божков може да избере защитната си стратегия и да говори каквото поиска. Кой е Божков? Поредният обвиняем от редица олигарси, както вие ги наричате, които се укриват от правосъдието! Така отговори главният прокурор Иван Гешев на журналистически въпрос, касаещ развитието на казуса с връщането на бизнесмена в страната. 

"Връщането му не зависи от българските държава и прокуратура. Прокуратурата си е свършила работата, като е подала е съответните документи. Резултатът зависи от ОАЕ. В държави извън ЕС решението е политическо на съответната държава. Атаките на Божков са хибридна атака, която цели да дестабилизира държавата и в частност прокуратурата. Пак повтарям - хибридна атака", изтреля той.

Днес главният прокурор бе в град Пещера, заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов. По-рано днес в населените места от общината се е провела акция по борба с битовата престъпност.

Днес Апелативният специализиран съд ще разгледа мерките за неотлонение на обвиняемите по аферата "Бобокови", стана ясно още от изявлението му. 

"Препоръчвам на всички граждани да прочетат протокола от разпита на един от обвиняемите и ще разберат  как се прави опит да се унищожи бъдещето на децата ни и природата ни, да отровят живота ни и на гърба на това да се печели", сподели още Гешев. И добави:

"ВКС е образувала проверки по 14 от най-големите приватизационни сделки, включително и тази за "Кремиковци". Действията са предприети след като ДАНС е предала доклад за най-мащабните сделки на прехода. Прокурорите ще проверят дали има доказателства за извършени престъпления и дали през годините са образувани наказателни производства по конкретните случаи. Ще се провери и дали са изтекли давностните срокове".

"За нищожните сделки няма давност. В един друг период, по времето на друг главен прокурор правителството отне възможността на прокуратурата да преследва нищожни приватизационни сделки. Това беше направено съзнателно и бе с политическа цел, за да може да се краде безнаказано. В момента прокуратурата няма такива правомощия, но може да сигнализира до съответните министерства, за да може по съдебен ред се обявят тези сделки за нищожни", обясни Гешев.

Главният прокурор допълни, че засега се касае само за 14 от над 7 000 приватизационни сделки, без да се брои "общинската приватизация". Предстои да се създаде необходимата организация за по-мащабни проверки.

"Приватизацията бе процес, в който бе ограбено 90% от българското население, а спечелиха единици. Много хора бяха ограбени от този несправедлив криминален преход", изтъкна той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"