Въвеждат предмет „Родинознание“ от следващата учебна година

Въвеждат предмет „Родинознание“ от следващата учебна година
A A+ A++ A

Благодарение на ВМРО МОН въвежда предмет „Родинознание“ от следващата учебна година, съобщиха от партията. Дисциплината ще замести настоящата „Околен свят“ за I и II клас в началното образование.

Тази промяна на образователното министерство е в изпълнение на Закона за предучилищното и училищно образование, който определя една от целите на образованието „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност“ (чл. 5, ал. 1, т. 2). От ВМРО напомнят, че също така това е и част от Програмата за управление на правителството, в която в цел 97 е посочено изрично: „Повече родолюбие в училище.“

Отново в този контекст в мярка 349 е залегнало и разработването и утвърждаването на учебни планове и програми, чието съдържание гарантира познаване на българската история и достиженията на българската култура, както и приноса на предците ни към цивилизацията.

Извън програмните рамки ние от ВМРО насочват вниманието към това, че предметът, който е заменен с „Родинознание“, се наричаше „Околен свят“. Неясно и трудно обяснимо за децата название. Кой свят? Материален, духовен или виртуален, питат още воеводите.

В сравнение с това „Родинознание“ е ясно - знание за нашата Родина България.

Патриотичното образование е основна част от програмата на ВМРО и на „Обединени патриоти“. Любовта към родината и опазването на нашата национална цялост и идентичност е изконна ценност за Организацията в продължение на вече 127 години от основаването на ВМРО насам.

Преди повече от две години по инициатива на заместник-председателя на Комисията по образование в парламента и заместник-председател на ВМРО доц. д-р. Милен Михов беше свикана и нарочна комисия в МОН, която прегледа учебниците за порочни упражнения и факти с пошло съдържание като примери, които бяха въведени в годините назад в различни помагала и учебни пособия по различни предмети. Те даваха съвсем друга представа за родната реалност, история и култура и по своята същност подменяха народопсихологията и историята, залегнали в корените на българщината, коментират от ВМРО. И добавят, че въвеждането на предмет „Родинознание“ е стъпка напред към обучението на децата ни в родолюбие и патриотизъм.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »