Борисов на първата копка на суперкомпютър: Ставаме дигитален хъб в региона! Генерираната енергия ще отоплява съседни сгради ВИДЕО+СНИМКИ

Борисов на първата копка на суперкомпютър: Ставаме дигитален хъб в региона! Генерираната енергия ще отоплява съседни сгради ВИДЕО+СНИМКИ
A A+ A++ A

"С огромната си мощност суперкомпютърът в България ще може в рамките на час да прави милиарди операции, сравнения и изводи. Генерираната от него топлинна енергия пък ще се използва за отопление на съседните сгради. След изграждането му България ще се утвърди като дигитален хъб в региона. Стойността на целия проект е 18 млн. евро. Конкурирахме се с държави от цяла Европа за суперкомпютъра, защото той ще остане за поколения напред". 

Това написа на страницата си във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов, добавяйки куп снимки от първата копка в "София Тех Парк, където ще с епомещава суперкомпютърът в България.

"Машината е една от най-модерните в Източна Европа, има само 5 такива на континентa. Ще се използва за иновационни и научноизследователски дейности, в промишлеността, в медицината. Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро. Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г. Правим неща, които никой не е вярвал, че ще се случат. В сферата на иновациите и новите технологии сме лидер на Балканите. С такива проекти съм сигурен, че икономиката ни ще тръгне нагоре", добави премиерът, а към поста си прикачи и видео.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"