Световният съвет на църквите иска Ердоган да не прави от „Св.София“ джамия

Световният съвет на църквите иска Ердоган да не прави от „Св.София“ джамия
Pixabay
A A+ A++ A

Световният съвет на църквите излезе с позиция за „Света София” в Истанбул. Организацията, в която членуват 350 църкви, поиска от турския президент Реджеп Ердоган да преразгледа решението за превръщането на музея в джамия, предаде Нова телевизия.

Базираният в Женева съвет посочва в писмо до турския лидер, че представлява 500 милиона христиани по целия свят. В интерес на общото разбиране, диалог, сътрудничество и за да се избегнат разделения, висшите духовници призовават Ердоган да преосмисли и промени своето решение.

Паралелно с това главата на Римокатолическата църква папа Франциск е изключително "огорчен" от превръщането на катедралата "Света София" в джамия. Такова послание отправи днес той на редовната католическа меса в Рим, предават БГНЕС и БНТ, позовавайки се на РИА “Новости”.

„Мисля за Истанбул, мисля за "Света София" и съм много огорчен“, каза той по време на традиционната неделна проповед на площад „Свети Петър“ във Ватикана.

Турският държавен съвет - най-висшият административен съд в страната, в петък отмени решението от 1934 г. за превръщането на "Света София" в музей.

Веднага след това турският президент Ердоган обяви, че е подписал указ за превръщането на катедралата в джамия. Първата мюсюлманска молитва там е насрочена за 24 юли.



#Истанбул #Света София #джамия #папа Франциск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »