Край на "вечния длъжник"! Въведоха 10-годишна давност на задълженията за физическите лица

Край на "вечния длъжник"! Въведоха 10-годишна давност на задълженията за физическите лица
A A+ A++ A

Въвежда се 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, решиха депутатите с приемането на първо четене на промени в Закона за задълженията и договорите.

Автори на предложението са депутати от „Обединени патриоти“, чийто мотив е фактът, че България вече е единствената държава в Европейския съюз, в която все още съществува т. нар. дългово робство. С новите текстове се дава възможност човек да се освободи от своите изискуеми задължения след изтичане на определен период от време, за да се премахне фигурата на вечния длъжник у нас.

„Често дългът се прехвърля върху децата, с което тази дългова верига няма край“, мотивира предложението от парламентарната трибуна депутатът Искрен Веселинов.

С въвеждането на 10-годишната абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият режим за 3 и 5-годишна давност и длъжниците ще могат да се възползват от нея. Защитени са в достатъчна степен и интересите на кредиторите предвид дългия срок, в който могат да съберат вземанията си, смятат вносителите. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"