Конституционният съд отсече: Всеки прокурор може да погне Иван Гешев

Конституционният съд отсече: Всеки прокурор може да погне Иван Гешев
A A+ A++ A

Няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния прокурор. Решението на Конституционния съд по питане на Министерския съвет от края на миналата година беше взето единодушно, съобщи БНР.

До питането се стигна след пореден доклад на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, в който се настояваше за конституционна реформа, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор.

Текстът, по който са разсъждавали конституционните съдии, е, след като “главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори”, възможно ли е негов подчинен да го разследва независимо. “Да” е единодушният отговор на съда, защото това следва от основополагащия правен принцин, че “никой не може да бъде съдия на самия себе си”.

По друго решение от днес с 9 на 3 гласа Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с въвеждането на извънредна епидемична обстановка. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »