Емил Димитров: Няма замърсяване на въздуха и екологични щети след аварията

Емил Димитров: Няма замърсяване на въздуха и екологични щети след аварията
A A+ A++ A

Няма замърсяване на въздуха и екологични щети, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров при посещението в района на аварията на газопровода България-Гърция край Кулата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

"Това, което се е случило, е възможно най-лекото. Няма жертви, няма щети. Има кал по храстите, които след три месеца ще се възстановят", допълни министърът.

По думите му сега предстои работа по възстановяването на тръбата.

Димитров е пояснил, че днес е инспектирал състоянието на язовирите в Пернишка област, но когато е научил за инцидента, се е отзовал, за да провери за екологични проблеми.

По-рано днес в отговор на въпрос за днешната аварията на газопровода към Гърция, в района на Кулата, премиерът каза, че ДАНС проверява две версии и изрази лично мнение, че според него тръбите са много стари и затова е станала аварията. Бригадите са там и до края на деня ще бъде възстановено подаването на газ, допълни Борисов.


Междувременно от прокуратурата съобщиха, че са започнали разследвне на инцидента на газотранспортната мрежа в района на Кулата. То е за нарушаване целостта на газотранспортна система

Инцидентът стана днес около 8 часа сутринта в местността "Блатото", където беше установено прекъсване на участък от газотранспортната мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД, с дължина около 10 метра. При оглед на място е била констатирана липса на тръба и образуван изкоп с дълбочина около 3 метра, залят в основата с вода. Липсващата част от тръбата деформирана - разгъната и свита, е била открита наблизо.

Въпросното трасе е от газотранспортната мрежа от България за Гърция. Газоподаването е било преустановено. Не е констатирано изтичане на газ и няма пострадали лица.

При първоначалния оглед на място липсват данни за човешка намеса, която да е причина за аварията.

Предстои да се направи техническа експертиза, която да установи причините за инцидента, съобщиха от "Булгартрансгаз".

"Щетите са само материални и не можем да говорим за "гръм", защото не е имало взрив, "имало е шум, защото свистенето от газа е силно" и се чува надалеч", каза по-раноПавлин Иванов от "Булгартрансгаз".

Иванов отказа да коментира причините за аварията, преди да е направена техническа експертиза. Работи се усилено за отстраняване на аварията и възстановяването на подаването на газ за Гърция, но от фирмата не искат да се ангажират с определени срокове.

#Емил Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »