Русия обещава милиони дози COVID-ваксина всеки месец от догодина

Русия обещава милиони дози COVID-ваксина всеки месец от догодина
Pixabay
A A+ A++ A

Руските фармацевтични компании се подготвят за производството на ваксини срещу коронавирус и ще започнат серийното им производство през септември. Това заяви министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров, предадоха ТАСС и БГНЕС.

Институт „Гамалея“ работи върху серийно производство на ваксини с три предприятия с обекти в областите Владимировска, Ярославска и Московска – това са Generium, R-Pharm и Binnopharm. Всички предприятия се подготвят за това, пречките пред технологиите се отстраняват, институтът постоянно поддържа връзка с тези предприятия. Смея да се надявам серийно производство да започне през септември“, каза министърът. По думите му, Русия ще започне с производство на няколкостотин хиляди дози ваксина на месец с последващо увеличение до няколко милиона до началото на следващата година.
Русия смята да изнася стотици вентилатори за дишане за Беларус, Египет, Израел, Индия, Италия, Казахстан, Кувейт, Пакистан, Сърбия, Узбекистан, Украйна и Германия, Индонезия, Йемен, Перу, като те ще бъдат произведени от компанията „Triton-ElektronikS“.
„Възможно е да бъдат произведени 15 000 устройства тази година. Това е исторически рекорд“, смята Мантуров.
В края на тази – началото на следващата седмица, пробна партида защитни маски ще отиде в Гърция. Проби от дезинфектанти са изпратени в Словения за сертифициране.
Страната разчита и на пускане на първия руски електромобил Zetta до края на годината.
Спадът в непродоволствената търговия, ресторантьорството и потребителските услуги днес е около 80%, съобщи още Мантуров.
„Виждаме, че възстановяването не се случва толкова бързо, колкото бихме искали: потребителите не се връщат много активно в търговските центрове, особено в големите. Не изключвам, че тази тенденция да продължи в определена степен“, коментира той.

 

#Русия #ваксини #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »