Военноморският ни флот отбелязва 141 години от създаването си

Военноморският ни флот отбелязва 141 години от създаването си
МО
A A+ A++ A

Тържественото отбелязване на 141-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на България започна по традиция от гр. Русе, люлката на българския военен флот. Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов проведе срещи с областния управител Галин Григоров и заместник-кмета Енчо Енчев. За съпричастността им за съхраняване на историята и традициите на военния флот областният управител и кметът на Русе бяха удостоени с адмиралтейски грамоти. Те изказаха благодарността си към българските военни моряци и изразиха своята увереност за още по-доброто и ползотворно сътрудничество.


По повод празника на ВМС със заповед на кмета на Община Русе бяха наградени капитан III ранг Красен Терзиев, главен старшина Стефан Овчаров и матрос Ивайло Николов. Военните моряци получиха награди и от областния управител.

Пред „Паметника на моряка“ се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя.

141-ата годишнина от създаването на военния ни флот ще бъде отбелязана през тази седмица с редица прояви, които включват тържествени ритуали за почитане на паметта на загиналите във войните моряци, провеждане на спартакиада по морски спортове, възможност гражданите да посетят кораби от състава на ВМС в пристанищата на Бургас и Варна (на 8 август, събота) и др. Кулминацията на честването на годишнината от създаването на ВМС ще се състои на 9 август (неделя) на Морска гара – Варна, когато ще се проведе тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, а военнослужещи от ВМС ще демонстрират бойни способности.

Българският военен флот е създаден през 1879 г. в град Русе. През 1897 г. започва изграждането на черноморския флот с главна база Варна. Първите български морски офицери се подготвят в академиите на Русия, Италия, Австро-Унгария и Франция. По време на Балканската война 1912-1913 г. и на Първата световна война флотът активно участва в бойните действия. Тогава се създават подводните сили и морската авиация, започват операции по миночистачна дейност и противолодъчна защита.

През последните години ВМС структурно се променят в съответствие със съвременните стандарти и необходимостта от интегриране с европейските и евроатлантическите структури за сигурност. Кораби и военнослужещи от Военноморските сили участват успешно в национални и международни учения от типа „Бриз“, COOPERATIVE PARTNER и PASSEX, в мисии и операции на НАТО, ЕС и ООН. Приоритети са и взаимодействието на ВМС с държавни и неправителствени организации при бедствия и аварийни ситуации, извършване, проучване и разкриване на подводни обекти, борбата с контрабандата и незаконния трафик, съдействието на граничните органи.

Празник на ВМС е вторият неделен ден на месец август.

 

#ВМС #тържества

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »