Мнения след полуоставката на Борисов

Мнения след полуоставката на Борисов
A A+ A++ A

Под напора на гражданските протести в цялата страна премиерът Бойко Борисов свика партийно събрание на актива на ГЕРБ на открито в двора на "София Тех Парк". На него очерта ужасяващи сценарии за България при оставка на правителството и заяви, че обмисля вариант да си тръгне, а да остане правителството. За това щял да води разговори с коалиционните си партньори. Вижте реакции за случилото се. вариант да си тръгне, а да остане правителството. За това щял да води разговори с коалиционните си партньори. Вижте реакции за случилото се.

Даниел Смилов, политолог беше лаконичен:

Полуоставка.

Иво Инджов, експерт по политически комуникации:

Премиерът произведе голямата новина, че е готов да се оттегли от управлението, но да остане правителството да работи с парламента заради кризата Доста апатична ми изглеждаше реакцията на актива на ГЕРБ. Партията е в ступор.

Наследникът на Борисов ще бъде посочен от самия Борисов. Що се отнася до имената, можем да спекулираме по темата. Томислав Дончев би могъл добре да комуникира и с протеста, и с БСП, и с президента. Дори да се стигне до този вариант, протестите ще продължат.

 

Божидар Божанов, ИТ специалист:

Това кой конгрес на БКП се пада?

"София Тех Парк" наистина е символ на ГЕРБ - милиони изсипани за инфраструктура без никакво съдържание. Иновации в "София Тех Парк" няма.

 

Мария Спирова, редактор, активист на "Да! България":

Доколкото разбрах от речта на Борисов (една от най-слабите, които съм чувала от него), ако за 90 дни останем без парламент, дъжд не ще вали, слънце не ще изгрява и светът ще се продъни.

 

[Виж, за 30 дни, ако сме без парламент в разгара на жестока криза, 'сичко е шес'.]

 

Само дето ние от години нямаме парламент.

 

Имаме хора в скъпи коли, които нито са чели конституцията, нито са чували за депутатски дълг, нито имат намерение да са опозиция. Имаме монолитна група обслужващи калинки, каракачанки и караянки, които не биха могли да разпознаят обществения интерес, дори ако се спънат в него на улицата.

 

Искаме #ОСТАВКА и предсрочни избори именно, за да си върнем Народното събрание. С поне неколцина честни човека вътре, които имат представа какво е да си народен представител и имат вяра, че такъв има почва у нас.

 

Иванина Манчева, икономист и журналист:

В голяма спешност са подготвяли тази тази конференция от ГЕРБ. Оставям с впечатлението, че още не са се доразбрали за кабинет ала Беров (с цялото ми уважение към професора, който бе брилянтен преподавател).

А списъкът с нещата, който не могат да се свършат, ако се разпусне парламентът, е покъртителен. Особено в частта за националните индистриални зони и промените в закона за образованието, без които не може да има дистанционно обучение (досега нелегално ли са преподавали?)

 

Николай Слатински, професор по международна и национална сигурност:

Той толкова силно си вярваше на това, което говори, че съзнанието му сътвори една паралелна, несъществуваща, виртуална и измислена реалност. Да живее в тази реалност на него ужасно му хареса, затова и не разбра как от неин жител той стана неин заложник.

Тя вече не го пуска, тя му формира мисленето, тя му диктува приказките, тя му засенчва и скрива действителната реалност.

Трагедията му е, че в измислената реалност живее само той, там няма други хора, той е самотник, отшелник в нея. Той живее по нейните закони и е роб на нейните приумици и фата моргани.

Когато разказва на скупчилите се около него авари за своите видения в тази фиктивна реалност, те уморено му ръкопляскат, но правят това чисто повърхностно, имитационно, показно и първосигнално, за да не ги забележат, че не ръкопляскат.

Иначе вътре в себе си те вече мислят какво да правят след като той падне от власт. А че той пада от власт това е изписано на лицата им.

Те доста спечелиха от всичкото, което той десетилетие говореше за виртуалната си реалност. Но живееха в действителната реалност. Тук са техните движими и недвижими имущества. Тук са делата им и всичко, което причиниха на бизнесмени, на млади хора, на жертви на несправедливости, на пострадали от отказа от правосъдие. Тук, в действителната реалност те трябва нататък да оцеляват, да се спасяват от обидите и възмездията на стотици хиляди хора, да се учат да живеят извън властта, да се опитват да я карат нататък без Него.

Ето това ги вълнува, то се чете по мимиките и жестовете им, по пресъхналте им устни, по осъзнаването, че сладкият десетгодишен сън приключва и започва нов живот. От който те се страхуват. И уви - има защо да се страхуват.

Въпросът е ние да не падаме на тяхното ниво, тяхната корист, тяхната оттмъстителност, тяхната алчност и тяхното безсърдечие. Нямаме време да бъдем лоши и да им отговаряме със зъб за зъб и око за око.

Чакат ни много по-важни задачи. А те са - да преодолеем безумно тежкото наследство, което те ни оставят - и в материален, и в духовен смисъл.

Важното е никога повече да не допускаме такова некомпетентно, корумпирано, безотговорно и арогантно управление да спохожда България. Второ такова управление тя няма да може да понесе!

 

Андрей Янкулов, адвокат, "Антикорупционен фонд":

Първият научно-технологичен парк в България - "София тех парк" - какво по-добро място да видим как добре сложени субекти с черни маски, тъмни очила и диагоналки чупят телефони на журналисти и граждани, отразяващи събитието на водещата политическа партия в държавата.

Тези, които ги има заснети да проявяват агресия към Полина Паунова и Кирил Радев (а сигурно има и други), по външни белези изцяло съответстват на профила на подкрепялите една кандидатура в публични събития съвсем наскоро. Не за шеф на ММА федерацията или нещо подобно, а за главен прокурор.

Това е България, 2020 г.

#Борисов #мнения #правителство #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »