100-тина протестиращи пред общината във Варна

Общество | 9 август 2020, неделя / 20:10| Показвания:Facebook/Донка Джендова

31 ден на протестите във Варна. Палатковият лагер е в пространството до общината. Там се събраха симпатизанти на хората от лагера и обсъждат различни теми, свързани с машинното гласуване и съдебната реформа, съобщава БНР

Недоволни от управлението на страната граждани се събраха отново пред сградата на общината във Варна, за да призоват за оставка на правителството и на главния прокурор. Днес прави впечатление, че шатрата, която беше част от палатковия лагер, липсва. През последните дни протестите започваха с речи, на които бяха изтъквани и други основни искания на несъгласните с властта. Сред тях бяха -  електронно и машинно гласуване, ревизия на управлението, реформа на съдебната система и др. След традиционното шествие на площада около сградата на местната администрация се провеждаха и беседи по важни въпроси.

Към 19:00 часа се бяха събрали около 100 човека. Един от организаторите на събитието каза в словото си, че иска точно и ясно да уточни гражданските права и задължения на протестиращи. Желанието си мотивира с "динамичното развитие на събитията в страната в последните дни и нагласата на властите да се разправят с граждани, които изразяват своето виждане за управлението чрез протести". Той цитира членове от конституцията, които позволяват свободното изразяване на мнение. По повод на изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че в столицата сред множеството от недоволни е имало и такива, които са търсили провокация, той помоли всеки, който забележи съмнителни елементи да сигнализира. Той бе категоричен, че ще отстояват правото си за мирен протест.

Един от ораторите съобщи, че днес проявата ще протече по различен начин и вместо шествие протестът ще е "седящ" и подкани събралите се да се настанят на кръстовището пред общината. Там всеки може да намери трибуна и да изкаже своите виждания за обстановката в страната.

След няколко изказвания на граждани, се получи разделение между присъстващте. Някои от тях искат да се състои традиционното шествие, а други предпочитат дискусията да продължи.

Около 20 човека от демонстрантите тръгнаха по бул."Сливница", а другите останаха за беседата.

 


Тагове: Варна, протест

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси