Чакат рекордно малко добив на слънчоглед

Чакат рекордно малко добив на слънчоглед
Pixabay
A A+ A++ A

Рекордно ниски ще са добивите от слънчогледовите посеви тази година, предаде репортер на БГНЕС.

Жетвата на слънчоглед започна в много области на страната, но не защото сега й е времето, а защото много от насажденията са компрометирани – въпреки че слънчогледовите пити са узрели, стълбото на растението е изгоряло и изсъхнало. Така по неволя към по-ранни жътви пристъпиха земеделски производители от Сливенско, Бургаско, Стара Загора, Ямбол и други области от Югоизточна България.

Лошата реколта от слънчоглед е втори удар по земеделците, които на места отчетоха загуби заради ниския добив от пшеница тази година поради падналите т.нар. петнисти дъждове, които нямат стопанско значение за реколтата. При маслодайната култура се очакват добиви от около 100 кг на декар, при средно очакван добив около 250 кг/дка.

Според оценките на експерти в зедемелието, реколтата, засята в близост до реки – напр. Тунджа, ще е много добра. Жегата и температурите до 40 градуса, както и липсата на солидни дъждове, обаче, са причина за това растенията да спират да пълнят семките в питите. На локални места – например около Враца, където почвите не се славят с особена плодовитост, се очакват добри производствени резултати. И обратно – на чернозема слънчогледът станал по-нисък, с недобре развита структура заради климатичните прищевки. Същата била ситуацията и с пшеницата.

Очакваната реколта от маслодайната култура в Добруджа пък ще е около 50 килограда от декар при положение, че миналата година добивите бяха 300 кг./дка. Фермери от цялата страна се оплакват, че макар и големи, питите са почти празни.

Свити добиви се очакват и при царевицата, при която многото дъждове през пролетта, студът по време на покълването на семената, и сегашната жега и суша оказват пагубно влияние. 

#слънчоглед #добив #суша #рекорден спад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »