От 20 г. не е имало толкова тежка стопанска година

От 20 г. не е имало толкова тежка стопанска година
A A+ A++ A

Големи загуби очакват зърнопроизводителите това лято след незапомнената суша в Добруджа. Според земеделския министър Десислава Танева, реколтата от 1 милион декара е почти напълно унищожена. Ситуацията обаче е сложна не само там, но и в цялата страна, коментира пред bTV председателят на Асоциацията на земеделските производители и бивш агроминистър Венцислав Върбанов.

"От 20 г. не е имало толкова тежка стопанска година за земеделските производители. Беше ни подсказано във времето, че идва период на засушаване, но като че ли ние него бяхме приели толкова сериозно. Сега се сблъскваме с него и си даваме сметка колко тежък е този проблем", коментира той.
По думите му в Североизточна и Югоизточна България ще са най-големи щетите, но почти навсякъде има проблеми: "Има рекордно ниски добиви в зърнопроизводителни райони, които са били водещи".
 
Той допълни, че добивите на есенниците са били много ниски, а пролетниците са напълно компрометирани. Рентите са много високи и част от производителите може да се наложи да теглят кредити, за да ги покрият в сегашната ситуация на минимални приходи. Въпреки ниските добиви, цените вече са се върнали на миналогодишните нива, износът също е слаб. "Почти няма никакъв пазар на зърно в страната, всеки изчаква по-високи цени".

Върбанов беше категоричен, че при зърнопроизводство, което е в пъти над необходимостите на страната, няма риск от скок на цената на хляба или от проблеми със зърнения баланс: "Притесненията са в районите, които ще претърпят щети, там е въпрос на оцеляване".

Бившият министър коментира, че мерките на правителството за осигуряване на допълнителни средства са "глътка въздух" и евентуално навлизане в период на по-голяма нестабилност би утежнил положението


#земеделие #Десислава Танева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »