Дариткова: Няма таен замисъл. Следим пулса на общественото напрежение

Дариткова: Няма таен замисъл. Следим пулса на общественото напрежение
A A+ A++ A

Това Народно събрание няма да променя Конституцията, а предложеният от ГЕРБ проект няма да бъде окончателният вариант за бъдещо гласуване, заяви в предаването „12+4“ Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ. Проектът за нова конституция трябва да върви паралелно с проект за предложение за свикване на Велико народно събрание, уточни тя.

Първоначалният вариант на предложенията за промени в основния закон е внесен за дебати, консултации, мнения и бележки за изчистване на проекта, за да не бъдат упреквани в ГЕРБ в забавяне, посочи Дариткова. „Но в същото време искаме да покажем, че сме готови на максимално ускорена процедура и да търсим съгласие на повече от 160 народни представители.“

Тя увери, че ще се срещнат с представители на всички парламентарно представени партии, като първата среща ще бъде с коалиционните партньори.

Не се търси конституционно мнозинство в рамките на това Народно събрание, подчерта Даниела  Дариткова. „Предложението за нова конституция просто иска да утвърди процедурата за това, че вървим към свикване на Велико народно събрание, а не искаме да търсим конституционно мнозинство в рамките на това Народно събрание.“

„Проектът на ГЕРБ в никакъв случай няма да бъде проектът, който ще бъде утвърден от ВНС, ако постигнем съгласие за свикването на такова“, отбеляза Дариткова.

„Няма таен замисъл. Следим пулса на общественото напрежение“, посочи Даниела Дариткова, запитана дали ГЕРБ не изземва инициативата на президентската институция след заявената от държавния глава необходимост да се обсъждат евентуални конституционни промени.

„Лицата на протеста са доста различни и техните искания са разнопосочни. В същото време това, което може да обедини едно общество, е да се търси решение за бъдещия път на държавата. Това може да стане само след разглеждане и корекция на основния закон с едно сериозно представителство, каквото е Великото народно събрание. /.../ Чрез друг механизъм не може да се направи толкова цялостен преглед на функциониране на демократичното българско общество 30 години след началото на демократичните промени“, коментира Даниела Дариткова.

До диалог може да се стигне след излъчването на легитимно представителство от страна на протестиращите. Диалогът не може да бъде под напора и от позицията за окупация, смята Даниела Дариткова. Тя не е съгласна с тезата, че няма чуваемост за исканията на протестиращите.

Според Дариткова предложението на Мая Манолова референдум да определи дали гражданите искат промени в Конституцията цели забавяне на процедурата, а Манолова отново търси начин да заяви своето политическо присъствие.

Даниела Дариткова не конкретизира кои юристи стоят зад лансирания от ГЕРБ проект за конституционни промени и неколкократно изтъкна, че това е „вариант за разговори“, а не окончателният проект. Проектът, под който ще се събират подписите на народните представители, ще бъде окончателно представен на 2 септември.

„Този проект за конституция ще върви заедно с проекта за решение за свикване на Велико народно събрание и в следващите месеци, ако постигнем съгласие, до 2 ноември, и се вземе решение за свикване на ВНС, изцяло в правомощията на Великото народно събрание е да определи всеки един текст от конституцията. И в зависимост от избора на българските граждани на представители в това ВНС окончателният вариант на конституцията може и да се различава от това, което сме предложили ние сега.“

#Даниела Дариткова #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"