Заев договори ново македонско правителство и с двете албански партии

Заев договори ново македонско правителство и с двете албански партии
vlada.mk
A A+ A++ A

Лидерът на СДСМ Зоран Заев обяви днес, че е постигнато споразумение за формиране на парламентарно мнозинство, сформиране на ново правителство и разделяне на министерствата с Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети, предаде БГНЕС.

Заев също обяви, че тяхното споразумение днес трябва да бъде потвърдено от най-висшите органи на партиите, днес и утре. СДСМ, добави Заев, ще представи споразумението на партиите, част от коалицията “Ние можем”, както и на ДПА като бъдещ правителствен партньор.

„Уточнихме и потвърдихме рамката за бъдещо сътрудничество в правителствената коалиция. Беше постигнато коалиционно споразумение между СДСМ и коалицията “Ние можем” и ДСИ да създадем парламентарно мнозинство, да разпределим отговорностите, състава и принципите на новото правителство с пълен мандат, което в следващите четири години ще работи, посветено на интересите на гражданите и държавата“, каза Заев , който посочи, че ще ръководи правителството през следващите четири години.

Лидерът на СДСМ заяви, че за тях е било особено важно да постигнат бързо споразумение за правителствена коалиция поради необходимостта бързо да заработят на пълни обороти ключовите институции в страната, за да се справят със здравните и всички други предизвикателства, свързани с COVID-19.

Убеден съм, че тази коалиция, това партньорство ще бъде най-успешното за още четири години, заяви председателят на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети след днешната среща със Зоран Заев.

„Идеята беше за сближаване, послание към албанците да поемат отговорност за обща държава. Трябва да призная на Заев неговата смелост и приветствам, че в последните 100 дни на това правителство ще има албански министър-председател“, каза Ахмети и добави, че идеята е да се приближат гражданите и общностите, а не да се разделят.

Ахмети изрази увереност, че днешното решение ще бъде приветствано от всички граждани на РС Македония, но и от нейните партньори от международната общност, които помагат на Скопие по пътя към НАТО и ЕС.

Коалиционното правителство на РС Македония ще бъде сформирано въз основа на резултатите от проведените на 15 юли предсрочни парламентарни избори. На тях СДСМ на бившия премиер Зоран Заев спечели 46 места, основният му опонент ВМРО-ДПМНЕ ще има 44 депутати. Останалите депутатски мандати – до 120 – се разпределят между ДСИ с 15, Алианс за албанците и Алтернатива 12, Левицата има двама и ДПА – един.

#Зоран Заев #коалиционно правителство #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »