Британски съд даде зелена светлина за сделката за БТК

Британски съд даде зелена светлина за сделката за БТК
Българският телекомуникационен оператор „Виваком" получи одобрение от британски съд да продължи с преструктурирането на дълг за 1,7 милиарда евро. Снимка: Капитал Дейли
A A+ A++ A

Българският телекомуникационен оператор „Виваком" получи одобрение от британски съд да продължи с преструктурирането на дълг за 1,7 милиарда евро.

По този начин бе сложен край на двегодишен спор с кредиторите и различни опити за продажба на компанията, предаде „Дневник", цитирайки „Ройтерс".

Съдия Джъстис Вос одобри преструктурирането при изслушване във Върховния съд в Лондон в четвъртък.

Според преструктурирането втората по големина руска банка ВТБ (VTB Capital) и българската Корпоративна търговска банка (КТБ) купуват над 70% от компанията и намаляват дълга до около 588 млн. евро, сочат детайли, представени на изслушването.

В съобщение до Българска фондова борса в средата на август от телекома се разбра, че финансовите инвеститори VTB Capital и КТБ ще получат 73% от Българската телекомуникационна компания (БТК).

Така за кредиторите на групата ще останат около 20% от капитала на БТК, които ще получат, като преобразуват част от вземанията си.

За 30 август бяха насрочени събрания на отделните кредитори, на които да се обсъди „компромисната схема" по продажбата и преструктурирането на групата на БТК.

В съобщението се посочваше и че събранията ще бъдат последвани от съдебно заседание, което се очаква да се проведе на 6 септември 2012 г. с цел да се одобри компромисната схема.

Очаква се сделката да бъде финализирана през последното тримесечие на тази година, като след нея ще бъде направено и задължително търгово предложение за изкупуването „на останалите акции на БТК, притежавани от съществуващите миноритарни акционери".

Повечето от детайлите по придобиването на мажоритарния пакет от двете банки не са известни. Знае се само, че двете са платени 130 млн. евро общо, поравно от двете страни, за придобиването на пакета от 73% от акциите на телекома.

#„Виваком" #ВТБ #VTB Capital #Корпоративна търговска банка #КТБ #Българска фондова борса #преструктуриране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"